Śliwki (węgierki) w czerwonym winie

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,955
93
48
Na prośbę yrsy wpisuję przepis na śliwki w czerwonym winie. Jest to przepis Moni77 z nieistniejącego już forum Zapiecek. Robię śliwki tym sposobem od dawna i zawsze są wspaniałe. Jedyny warunek: śliwki nie mogą być bardzo mocno dojrzałe.
Tutaj: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1467474 jest mój poprzedni wpis o tym przepisie.

Zalewa na ok. 3 (2) kg prawdziwych węgierek. W nawiasach na mniejszą ilość, bo zwykle tak robię.

Zagotować :
1 (1/2 l) butelkę wytrawnego wina (u mnie zazwyczaj Egri Bikaver)
1 (65 dkg) kg cukru
1 (2/3) łyżeczkę cynamonu
1 (2/3) łyżeczkę goździków
1 i ciut (3/4) szklankę octu 10% (pod koniec gotowania)

Do dużego słoja wrzucamy wypestkowane śliwki i:
1 Dzień :
wypestkowane śliwki zalewamy zimną zalewą

2 Dzień
zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie ledwie ciepłą zalewamy śliwki

3 Dzień:
zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie dobrze ciepłą zalewamy śliwki

4 dzień
zlewamy zalewę, a śliwki przekładamy do małych słoików

Zalewę zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 min.

Edit:
Dodaję zdjęcie śliwek, które mi zostały z ubiegłego roku. Widać jak ładnie się przechowały stojąc w szafce w kuchni (niestety nie mam piwnicy)

_liwki.jpg
 

Załączniki

  • _liwki.jpg
    _liwki.jpg
    48.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,955
93
48
No, niestety trzeba się z nimi "bawić" 4 dni, ale za to nie trzeba pasteryzować.
icon_wink.gif

Warto przykrywać słój gazą, bo lubią do niego lecieć owocówki.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,116
560
113
Zaraz je wsadzam do słoików. Spróbowałam jedną i wyszło pyszne.
 

druid

Well-known member
Contributor
Maj 3, 2007
555
177
43
Zrobiłem, całkiem dobre.
WP_20201006_19_38_44_Pro_Easy_Resize.com.jpg
 

Załączniki

  • WP_20201006_19_38_44_Pro_Easy_Resize.com.jpg
    WP_20201006_19_38_44_Pro_Easy_Resize.com.jpg
    461.9 KB · Wyświetleń: 0

rybkaro

Well-known member
Contributor
Lis 11, 2006
1,300
107
63
Mam pytanie do jak dużego słoja dajesz śliwki z zalewą, mam 3 litrowy i tak się zastanawiam czy to aby nie za mało na 2 kg wydrylowanych śliwek .
gruebel_2.gif
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,955
93
48
Ja też już w tym roku zrobiłam.
Nie miałam akurat słoja i zalałam w stalowym garnku. Robiłam z 1,5 kg śliwek plus zalewa z 0,5 litra wina. Garnek ma pojemność 3 litry. Na większą porcję 3 litrowy słoik może być ciut za mały.
 

rybkaro

Well-known member
Contributor
Lis 11, 2006
1,300
107
63
Właśnie wpakowałam w słój 3litrowy pasuje idealnie na 2 kg wypestkowanej węgierki , zalewa w smaku
anbetung.gif
jestem bardzo ciekawa efektu końcowego
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,116
560
113
Dzięki temu, że ktoś podniósł temat przypomniałam sobie, że robiłam rok temu. I potem o nich zapomniałam, więc nie jadłam. I tak to u mnie jest z tymi przetworami
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,986
573
113
Też mi się to często zdarza, zwłaszcza, jak wyniosę słoiki do piwnicy....
Ale bardziej mnie irytuje, jak nie mogę w spiżarni znaleźć czegoś, o czym pamiętam, że robiłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Joanna @ 22 Sep 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1682621Też mi się to często zdarza, zwłaszcza, jak wyniosę słoiki do piwnicy....
Ale bardziej mnie irytuje, jak nie mogę w spiżarni znaleźć czegoś, o czym pamiętam, że robiłam.
Też tak mam
dump.gif


Zakończyłam właśnie produkcję pigwy w słodkiej zalewie. Ostatnią niedzielę, grzesząc, spędziłam nad skrzynką pigwy, którą się obiera wiecie jak
icon_mrgreen.gif
Nie wiem jak wyszła w smaku, musi przed degustacją swoje kilka dni odczekać. Bardzo mi zależało na przygotowaniu pigwy właśnie w ten sposób. Rok temu - w pewnym eleganckim domu, a jakże - podano nam na kolację, do mięsa, pigwę w syropie. O dziwo, wcale nie była za słodka. Duże kawałki, połówki i ćwiartki ... prawie sama ją zjadłam. A biesiadników było kilkunastu. I, o wstydzie, gospodyni widząc moje zainteresowanie przyniosła kolejną salaterkę. W tym roku dostałam od nich i pigwę i przepis.
Do śliwek w czerwonym winie też się przymierzałam, ale zaczęłam od śliwek w occie i zabrakło surowca.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,955
93
48
W tych w czerwonym winie też jest ocet. Jest ono zamiast wody mieszanej z octem w innych przepisach. 😉