Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Śliwki (węgierki) w czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1666471" data-attributes="member: 956"><p>Na prośbę yrsy wpisuję przepis na śliwki w czerwonym winie. Jest to przepis Moni77 z nieistniejącego już forum Zapiecek. Robię śliwki tym sposobem od dawna i zawsze są wspaniałe. Jedyny warunek: śliwki nie mogą być bardzo mocno dojrzałe.</p><p>Tutaj: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25563&view=findpost&p=1467474" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1467474</a> jest mój poprzedni wpis o tym przepisie.</p><p></p><p>Zalewa na ok. 3 (2) kg prawdziwych węgierek. W nawiasach na mniejszą ilość, bo zwykle tak robię. </p><p></p><p><u><em>Zagotować : </em></u></p><p>1 (1/2 l) butelkę wytrawnego wina (u mnie zazwyczaj Egri Bikaver)</p><p>1 (65 dkg) kg cukru </p><p>1 (2/3) łyżeczkę cynamonu </p><p>1 (2/3) łyżeczkę goździków </p><p>1 i ciut (3/4) szklankę octu 10% (pod koniec gotowania) </p><p></p><p>Do dużego słoja wrzucamy wypestkowane śliwki i: </p><p><u>1 Dzień :</u> </p><p>wypestkowane śliwki zalewamy zimną zalewą </p><p></p><p><u>2 Dzień </u></p><p>zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie ledwie ciepłą zalewamy śliwki </p><p></p><p><u>3 Dzień:</u> </p><p>zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie dobrze ciepłą zalewamy śliwki </p><p></p><p><u>4 dzień </u></p><p>zlewamy zalewę, a śliwki przekładamy do małych słoików </p><p></p><p>Zalewę zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 min.</p><p></p><p>Edit:</p><p>Dodaję zdjęcie śliwek, które mi zostały z ubiegłego roku. Widać jak ładnie się przechowały stojąc w szafce w kuchni (niestety nie mam piwnicy)</p><p></p><p>[ATTACH=full]99570[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1666471, member: 956"] Na prośbę yrsy wpisuję przepis na śliwki w czerwonym winie. Jest to przepis Moni77 z nieistniejącego już forum Zapiecek. Robię śliwki tym sposobem od dawna i zawsze są wspaniałe. Jedyny warunek: śliwki nie mogą być bardzo mocno dojrzałe. Tutaj: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25563&view=findpost&p=1467474"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...t&p=1467474[/URL] jest mój poprzedni wpis o tym przepisie. Zalewa na ok. 3 (2) kg prawdziwych węgierek. W nawiasach na mniejszą ilość, bo zwykle tak robię. [U][I]Zagotować : [/I][/U] 1 (1/2 l) butelkę wytrawnego wina (u mnie zazwyczaj Egri Bikaver) 1 (65 dkg) kg cukru 1 (2/3) łyżeczkę cynamonu 1 (2/3) łyżeczkę goździków 1 i ciut (3/4) szklankę octu 10% (pod koniec gotowania) Do dużego słoja wrzucamy wypestkowane śliwki i: [U]1 Dzień :[/U] wypestkowane śliwki zalewamy zimną zalewą [U]2 Dzień [/U] zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie ledwie ciepłą zalewamy śliwki [U]3 Dzień:[/U] zlewamy zalewę, zagotowujemy ją, a następnie dobrze ciepłą zalewamy śliwki [U]4 dzień [/U] zlewamy zalewę, a śliwki przekładamy do małych słoików Zalewę zagotowujemy i wrzącą zalewamy śliwki. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 5 min. Edit: Dodaję zdjęcie śliwek, które mi zostały z ubiegłego roku. Widać jak ładnie się przechowały stojąc w szafce w kuchni (niestety nie mam piwnicy) [ATTACH=full]99570[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Śliwki (węgierki) w czerwonym winie
Bottom