Śliwkowiec

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
mniam mniam jakby powiedziala moja 1,5 roczna siostrzenica....
dlugo za mna chodzilo to ciasto ale nie mialam kiedy zrobic,

pyszne ciasto, wczoraj wieczorem upieklam...
maz pochlona pol blaszki.....
ja tez kilka kawalkow wchlonelam...
na dzis zostal kawaleczek...

zamiast gestej smietany dalam 9% bo innej nie mialam i ciasto wyszlo takie miekkie i troszke rzadkie -nakladalam je lyzka, ale po upieczeniu wyszlo puszyste i delikatne - kruchego nie przypominalo

sliwki -Herman - cena mnie skusila 2zl/kg (Warszawa)
do piany z bialk dalam budyn waniliowy zamiast maki ziemniaczanej

i moj malzonek powedzial, ze mam zanotowac co zmienilam w przepisie, zeby nie zniknelo bo on chce drugie takie samo pyszne
icon_wink.gif

dziekuje za przepis na pyszne ciasto:D

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
sprobuj, sprobuj, a juz pieklam drugi raz i pochloniete
icon_wink.gif

rodzice przyjezdzaja za kilka dni to mysle ze zrobie poraz kolejny
icon_biggrin.gif

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Dziś wypiekę na jutro dla gości,ale póóóóózzznym wieczorem co by wytrwało do jutra
icon_mrgreen.gif
.
Spróbuję dodać budyń
gruebel_2.gif
waniliowy ,tak jak poleca Ela

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Przepyszne .
Przeraziłam się troszeczkę konsystencją surowego ciasta ale po włożeniu na blachę wyłozoną papierem do pieczenia i upieczeniu okazało się rewelacyjnie mieciutkie w smaku.Sliwki to jeszcze nie węgierki ale równie dobre i posiadające mało soku .
Cinko wielkie dzięki.

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
grabinka @ 16 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=738914Przepyszne .
Przeraziłam się troszeczkę konsystencją surowego ciasta ale po włożeniu na blachę wyłozoną papierem do pieczenia i upieczeniu okazało się rewelacyjnie mieciutkie w smaku.Sliwki to jeszcze nie węgierki ale równie dobre i posiadające mało soku .
Cinko wielkie dzięki.
Rewelacyjnie mieciutkie i przepyszne w smaku tak miało brzmieć zdanie
icon_mrgreen.gif

Po ciastku pozostało wspomnienie,na pewno upieke z węgierkami !

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Tak - konsystencja ciasta jest dość luźna jak na kruche (proszę się nie bać - tak ma być) - dlatego tak ważne jest to by owoc nie puszczał zbyt dużo soku i tu węgierki są niezastąpione
icon_smile.gif

Miękkie ciasto właśnie daje to że po upieczeniu jest ono również miękkie - jak nie kruche
icon_smile.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
icon_sad.gif
a mnie pokusiło upiec na blasze takiej szarej w środku a na zewnątrz granatowej(wiecie jaka?).Koleżanka mówiła,że rewelacja.
A mnie już 4 ciasto z kolei przypaliło się w tej blasze.

Taka jestem zła,że skłonna jestem jutro robić nowe.Bo niestety po odkrojeniu nawet tego spalonego spodu czuć przypalonym w smaku.
Piekłam 20 minut góra dół i 20 sam dół.I wiedziałam,że nawet maślankowe mi 3 razy przypaliła to ja gapa tak długo ten dół piekłam.
Jutro robię jeszcze raz i przeproszę się ze swoją starą blaszką.
Tak jestem zła,tak zła...wyrzucę tę blachę aby już mnie nie kusiła.Nigdy przedtem(na swojej starej,kochanej blaszce) nie przypaliłam ciasta,odwrotnie owszem nie dopiekłam,ale tak przypalić?
Przepraszam,że się tak wywnętrzam ,ale dopiero co wyjęłam to ciasto z piekarnika,chciałam mężowi niespodziankę zrobić.A tu taka niespodzianka,że ...
no_shakinghead.gif

Pomimo tego przypalenia widzę,że ciasto mięciutkie,nie przypomina kruchego.Szybko się robi,śliwki kwaskowe tak jak lubię i ta piana ma fajny posmak cynamonowy.No szlag,żeby nie ten swąd spalenizny...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oj przykro rzeczywiście... następne się uda a tę blaszkę tez bym pewnie wyrzuciła.
Nie ma to jak się człowiek przyzwyczai do jakiejś rzeczy i wie na co ją stać - ja chciałabym zmienić kuchenkę ale mówiąc szczerze aż się boję jak mi ten nowy piekarnik będzie piekł bo ten od początku do teraz (tfu tfu) piecze rewelacyjnie...

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
Zrobiłam i ja ciasto nam smakowało robi się szybko i zapewne nie raz powtórzę ten wypiek
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Aż sobie przepis wydrukowałam. Oprócz jabłek mam śliwki i wiiiielką chęć upieczenia czegoś. Ale wczytam się później
icon_wink.gif

Mam nadzieję, że mi siły wieczorem starczy
icon_wink.gif

Green

Member
Kwi 17, 2008
42
0
0
Oj przepraszam
icon_redface.gif
. A wydawało mi się, że doczytałam wszystko... Wydedukowałam taką blachę ze zdjęć, ale ostatnio mało piekę i w ogóle jestem roztargniona, więc chciałam się upewnić.

Przynajmniej podniosłam fajny przepis. ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy