- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Miękkie i puszyste ciasto, które dodatkowo po upieczeniu polewam karmelem.
1/2 kg śliwek
1/2 szkl cukru
80 g masła
1 szkl mąki pszennej (ciasto na zdjęciu jest z mąki orkiszowej)
1/4 szkl mąki kukurydzianej
100 g masła
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl maślanki lub jogurtu
2 jajka
cukier waniliowy
patelnia ze stalową rączką lub tortownica
Piekarnik nastawić na 180 st C.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, mieszać, aż zacznie się robić karmel.
Śliwki przepołowić i wypestkować, dodać do karmelu. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, następnie maślankę i pozostałe składniki. Masę przełożyć na śliwki, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy.
Po upieczeniu wyjąć, przestudzić. Następnie na wierzchu patelni położyć talerz i jednym ruchem odwrócić ciasto.
Podawać z sosem karmelowym albo/i lodami waniliowymi.
Smacznego
__________
Liska


1/2 kg śliwek
1/2 szkl cukru
80 g masła
1 szkl mąki pszennej (ciasto na zdjęciu jest z mąki orkiszowej)
1/4 szkl mąki kukurydzianej
100 g masła
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl maślanki lub jogurtu
2 jajka
cukier waniliowy
patelnia ze stalową rączką lub tortownica
Piekarnik nastawić na 180 st C.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, mieszać, aż zacznie się robić karmel.
Śliwki przepołowić i wypestkować, dodać do karmelu. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, następnie maślankę i pozostałe składniki. Masę przełożyć na śliwki, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy.
Po upieczeniu wyjąć, przestudzić. Następnie na wierzchu patelni położyć talerz i jednym ruchem odwrócić ciasto.
Podawać z sosem karmelowym albo/i lodami waniliowymi.
Smacznego
__________
Liska