- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis znaleziony na http://www.good-cook.ru. Podany przez Daystar.
Składniki na jedną keksówkę, podaję z moim wykonaniem i małymi modyfikacjami:
1 szkl suszonych śliwek (z braku dałam rodzynki)
3 łyżki śmietany 15%
3 jajka
1 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki brandy (pominęłam)
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów (dałam włoskie)
200 g chałwy
Nagrzać piekarnik do 175 st.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i skórkę cytrynową (zamiast skórki dałam 1 łyżkę soku z cytryny). Utrzeć na gładką masę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, śliwki pokrojone, drobno pokruszoną chałwę. Dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z masą jajeczną. Wyrobić, żeby nie było grudek.
Ciasto przełożyć do keksówki i piec ok 1 godziny.
Dla lubiących chałwę i słodkie to jest to
Ciasto wychodzi jak dla mnie bardzo słodkie, bo przecież i cukier, i chałwa i słodkie rodzynki. A mój mąż twierdzi, że w sam raz
Składniki na jedną keksówkę, podaję z moim wykonaniem i małymi modyfikacjami:
1 szkl suszonych śliwek (z braku dałam rodzynki)
3 łyżki śmietany 15%
3 jajka
1 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki brandy (pominęłam)
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów (dałam włoskie)
200 g chałwy
Nagrzać piekarnik do 175 st.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i skórkę cytrynową (zamiast skórki dałam 1 łyżkę soku z cytryny). Utrzeć na gładką masę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, śliwki pokrojone, drobno pokruszoną chałwę. Dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z masą jajeczną. Wyrobić, żeby nie było grudek.
Ciasto przełożyć do keksówki i piec ok 1 godziny.

Dla lubiących chałwę i słodkie to jest to


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: