Slodki chlebek bananowy
Pachnace bananami i korzennymi przyprawami ciasto, najlepsze jak dojrzeje kilka godzin po upieczeniu
1/2 kostki masla
3/4 szklanki cukru
1 duze jajko
2 duze, bardzo dojrzale banany, roztarte na papke
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 lyzki maslanki
1 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka cynamonu
3/4 lyzeczki galki muszkatalowej
1/4 lyzeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonych gozdzikow
szczypta soli
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki posiekanych zrumienionych orzechow wloskich (niekoniecznie)
Maslo z cukrem ubic mikserem az bedzie puszyste. Banany rogniesc na papke, dodac rozbeltane jajko, wanilie i maslanke. Calosc wlac do roztartej masy maslanej.
Suche skladniki przesiac, dodac do masy i dobrze wymieszac. Wsypac posiekane orzechy. Mase wlac do wysmarowanej maslem i wysypanej maka foremki keksowej i piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut. Sprawdzic patyczkiem, powinien byc suchy.
Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, wyjac z foremki i wystudzic calkowicie na drucianej siateczce. Zawinac szczelnie w folie i zostawic na kilka godzin, aby ciasto mialo okazje rozwinac swoje walory smakowe.
Pachnace bananami i korzennymi przyprawami ciasto, najlepsze jak dojrzeje kilka godzin po upieczeniu
1/2 kostki masla
3/4 szklanki cukru
1 duze jajko
2 duze, bardzo dojrzale banany, roztarte na papke
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 lyzki maslanki
1 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka cynamonu
3/4 lyzeczki galki muszkatalowej
1/4 lyzeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonych gozdzikow
szczypta soli
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki posiekanych zrumienionych orzechow wloskich (niekoniecznie)
Maslo z cukrem ubic mikserem az bedzie puszyste. Banany rogniesc na papke, dodac rozbeltane jajko, wanilie i maslanke. Calosc wlac do roztartej masy maslanej.
Suche skladniki przesiac, dodac do masy i dobrze wymieszac. Wsypac posiekane orzechy. Mase wlac do wysmarowanej maslem i wysypanej maka foremki keksowej i piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut. Sprawdzic patyczkiem, powinien byc suchy.
Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, wyjac z foremki i wystudzic calkowicie na drucianej siateczce. Zawinac szczelnie w folie i zostawic na kilka godzin, aby ciasto mialo okazje rozwinac swoje walory smakowe.