Słodki chlebek bananowy

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Slodki chlebek bananowy

Pachnace bananami i korzennymi przyprawami ciasto, najlepsze jak dojrzeje kilka godzin po upieczeniu

1/2 kostki masla
3/4 szklanki cukru
1 duze jajko
2 duze, bardzo dojrzale banany, roztarte na papke
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 lyzki maslanki
1 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka cynamonu
3/4 lyzeczki galki muszkatalowej
1/4 lyzeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonych gozdzikow
szczypta soli
3/4 lyzeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki posiekanych zrumienionych orzechow wloskich (niekoniecznie)

Maslo z cukrem ubic mikserem az bedzie puszyste. Banany rogniesc na papke, dodac rozbeltane jajko, wanilie i maslanke. Calosc wlac do roztartej masy maslanej.
Suche skladniki przesiac, dodac do masy i dobrze wymieszac. Wsypac posiekane orzechy. Mase wlac do wysmarowanej maslem i wysypanej maka foremki keksowej i piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut. Sprawdzic patyczkiem, powinien byc suchy.
Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, wyjac z foremki i wystudzic calkowicie na drucianej siateczce. Zawinac szczelnie w folie i zostawic na kilka godzin, aby ciasto mialo okazje rozwinac swoje walory smakowe.
 

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
czy maślanke w tym przepisie mozna zastapic np. jogurtem? maślanka w mojej kuchni w ogóle nie funkcjonuje bo nie lubimy wiec szkoda zeby sie reszta zmarnowala.
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
PODNOSZĘ go do góry, bo brzmi super i bardzo odpowiedni na nasze jesienne czasy
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy