Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Monsai- bardzo piękne twoje torty, a szczególnie drugi od góry mnie zaciekawił.
wink.gif

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
A to moje najnowsze torty:
magda_113.jpg
magda_130.jpg
magda_132.jpg

Załączniki

• magda_113.jpg
    magda_113.jpg
    184.7 KB · Wyświetleń: 0
  • magda_130.jpg
    magda_130.jpg
    184.4 KB · Wyświetleń: 0
  • magda_132.jpg
    magda_132.jpg
    204.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
No super Ci wyszedł i pewnie jak smakował! a ja siedzę i ślinka mi cieknie, bo mam ochotę na coś słodkiego, a pod ręką nie mam nic poza cukrem w kostkach
icon_mrgreen.gif

kasieniczka

Member
Lut 16, 2009
20
0
0
Moim zdaniem to trzeba upiec dwa ciasta- takie mało kruszące się, przełożyć je masą, a następnie ściąć, fragmenty ciasta do uzyskania drogi.

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
icon_neutral.gif
Dla osłody przesyłm jeden z moich bardzo wielu tortów , które zrobiłem dla wielu ludzi - wiem może troche to narcystyczne ale po batalii ze startym sernikiem warto się zrelaksować ogladając moje dzieło
anbetung.gif
pozdrowienia dla wszystkich

apropos przepisu na ten tort to jak się zmobiluzję to krok po kroku go umieszczę ,masa pokrywająca tort jest zrobiona z przepisu tłumaczonego z włoskiego przez jedną z CinCin-ek a figurki ręcznie odlane z form silikonowych zrobionych własnoręcznie, figurki są z białej czekolady.

Załączniki

• skanuj0006.jpg
    skanuj0006.jpg
    157.2 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
darek0000 - gratulacje!!!! Pięknie.
Bardzo proszę, napisz jak zrobiłeś foremki i z jakiego silikonu. Czy najpierw rzeźbiłeś figurki w materiale, nastęnie zatopiłeś je w silikonie? Jaki silikon stosowałeś?
Ogromne słowa uznania za wzór i 100% wykonanie!!!
Pozdrawiam.

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Darek, gratulacje
daumen.gif

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Darek.Bardzo ładny i elegancki ten tort.Też jestem ciekawa jak można samemu zrobić silikonowe formy do figurek.Coś czuję ,że szeregi cincin zasiliła osoba od której możemy się wiele nauczyć.

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
Dzięki za słowa uznania
anbetung.gif

co do figurek to korzystając np z weselnych gotowych figurek np pary młodej po prostu od znajomych u których byłem na weselu potem figurkę obłożyłem zwykłym silikonem zakupionym w sklepie z farbami i bokładnie wysmarowałem nim figurkę która w orginale był z cukru oczywiście wszystko to robiłem w rekawicach gumowych bo można się nieżle ubabrać i oczywiście na powietrzu bo śmioerdzi octem potem silikon twardniał około 10 dni w temp. pokojowej i jak był twardy to rozciołem na pół wypłukałem w wodzie oryginalną figurkę i powstała forma do odlewu z czekolady po wlaniu czekolady zawsze wstawiam formę do zamrażalki by czekolada zrobiła się twarda na tyle by bez szwanku zdjąć silikon UWAGA CHODŹ SILIKON MA DZIWNY OCTOWY ZAPACH TO FIGURKI NIE POCHŁANIAJĄ TEGO ZAPACHU
To tyle w szybkim skrócie jak będę miał czas zrobie zdjęcie formy silikonowej
pozdrawiam

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki darek0000!
Tylko domyślałam się jak odlać ale byłam ciekwa skąd wzór i jaki silikon, tzn. czy może mieć kontakt z żywnością - tak na wszelki wypadek - bo to co na torcie powinno być jadalne.
Jeszcze raz słowa uznania, pięknie to wykonałeś - widać, że masz talent!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy