Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,319
1,585
113
Podziwiam, podziwiam! Cinko - Twój jest taki czekoladowyyyyyyyyyyyy i cudny. A ja kilka dni na diecie (jelitówka)
icon_smile.gif
 

Grace-Kelly

Member
Wrz 12, 2010
8
0
0
Dziękuję za miłe słowa
icon_smile.gif
Z wianuszka też byłam zadowolona, bo jednak wyciskanie różyczek na 'pinezce' wygląda prosto i przyjemnie tylko na filmikach ;)
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Dziękuję za miłe słowa
icon_smile.gif

Następny tort dopiero za miesiąc piekę, na urodziny córki.
Uwielbiam przyozdabiać torty kwiatami, ale ostatnimi czasy mało mam okazji żeby się wyszaleć przy pieczeniu artystycznym.
Szkoda, że dziewczyny przestały wstawiać zdjęcia bo bardzo często inspirowały mnie do tworzenia moich ozdób.
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Pusto tutaj
icon_frown.gif


To moje ostatnie torty :

rustykalny.jpg

domisiowy.jpg

tort_70.jpg

truskawkowy.jpg
 

Załączniki

  • rustykalny.jpg
    rustykalny.jpg
    25.8 KB · Wyświetleń: 3
  • domisiowy.jpg
    domisiowy.jpg
    27.3 KB · Wyświetleń: 3
  • tort_70.jpg
    tort_70.jpg
    28.4 KB · Wyświetleń: 3
  • truskawkowy.jpg
    truskawkowy.jpg
    24.4 KB · Wyświetleń: 2

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Wszystkie piekne.
Catparker, robisz kremy na mascarpone i kremowce? Chce zrobic taki krem ale nie wiem jaki stosunek mascarpone do smietany. Kiedys zrobilam z 1:1 i byl dla mnie za ciezki. Wolalabym lzejszy ale nie che eksperymentowac. Znasz jakies inne proporcje?
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Ja zazwyczaj na 600 ml śmietanki kremówki daję jeden serek mascarpone 250g i usztywniam żelatyną.
Ostatnio do kremu daję też mały jogurt naturalny, wtedy krem ma lżejszy smak.
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Jak dodaję jogurt to daję żelatynę, bo masa się rozluźnia. Jak robię bez jogurtu to jak wiem, że tort nie będzie długo stał poza lodówką, pomijam żelatynę. Wszystko zależy od okoliczności w jakich będzie przebywało ciasto.