Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Ja próbowałabym mascarpone, kremówka cukier puder i mielone migały, ewentualnie olejek migdałowy. Przecież marcepan to migdały i cukier puder...

kobitka75

Member
Lut 8, 2008
23
0
1
Dziewczyny proszę o radę,na niedziele robie tort dla synka i pierwszy raz będę jopkować śmietaną roślinną.
Czy barwnik daje się do ubitej śmietany czy przed ubiciem,a będę potrzebować kilku kolorów

A torty piękne jak zwykle.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Można i tak i tak. Chociaż dając do ubitej śmietany masz pewność, że będzie trzymała formę. Barwnik w żelu dodaję bezpośrednio wykałaczką i szybko mieszam mikserem lub łopatką. Barwniki w proszku rozpuszczam w małej ilości wody (łyżeczka) i dopiero do śmietany. Skoro zaczynasz przygodę ze śmietaną roślinną, musisz uważać, aby nie ubić jej za mocno, bo ciężko będzie wycisnąć ze szprycy. Baw się z małymi ilościami śmietany, np 1/3 szklanki. Powodzenia i pochwal się efektami. Na pewno wyjdzie świetnie.

kobitka75

Member
Lut 8, 2008
23
0
1
Dzięki za rady.
Czy ta śmietana jest taka gęsta w pudełku czy kupiłam ubitą bo z ciekawości otworzyłam chciałam ubić,a ją trzeba łyżką z pudełka wyjąć
icon_biggrin.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Zawsze wylewałam jak mleko, nigdy nie wyjmowałam.
denknach.gif
Gęstnieje, gdy stoi dłużej otwarta, źle zabezpieczona, ale wtedy też jest gorzkawa i leci do kosza. Wiadomo, że nigdy jej całej nie zużyję, trzymam do tygodnia w lodówce, szczelnie zaklejoną taśmą. Jeśli w tym czasie nie mam żadnego toru, mówi się trudno - wyrzucam. Bywa, że trafią się dwa lub trzy, wtedy zużywam wszystko. Ja tylko jopkuję nia.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Z tego co wiem to te geste zwierzęce homogenizowane smietany raczej się nie ubijają albo zle się ubijają.... ale z roslinna może być inaczej....może Ci się uda.
U mnie dziś dwa: myszkowy i cyckowy
icon_mrgreen.gif

ZIB_2486.jpg

ZIB_2494.jpg

Załączniki

• ZIB_2486.jpg
    ZIB_2486.jpg
    175.3 KB · Wyświetleń: 0
  • ZIB_2494.jpg
    ZIB_2494.jpg
    170.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aga23

Member
Wrz 26, 2016
5
0
0
Witam od ďłuższego czasu przestudiowałam wszystkie wątki.Wasze torty są śliczne przecudne i dużo w nich serca:) Karina Cashel i Kadarma szacunek wielki za cuda które wychodzą z Waszych rąk!!!!!! Ja robię torty tylko dla rodziny i ogólnie z masy plastycznej, nie są aż tak piękne jak Wasze. Mam jednak pytanie czy do masy mogę użyć innego tłuszczu niż Planta? Czy może być to inna margaryna? Chciałabym spróbować też jopkowania. Jaki jest dobry sprzęt do jopkowania jaki do robienia konturów? Tego wszystkiego jest tak dużo że nie wiadomo co wybrać czy lepiej używać jednorazowych worków czy silikonowy albo może jeszcze innych? I czy do jopkowania może być samo mascarpone ze śmietaną 33% czy musi być śmietanka roślina? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Może najpierw ja
wink.gif
wink.gif
wink.gif
wink.gif
Masę robię zawsze z plantą, ale niektôre kobietki dają inny tłuszcz, masa wychodzi, ale nie jest wtedy taka biała. Do jopkowania obie śmietany są dobre, tylko u mnie przy większej ilości barwnika zwierzęca lubi się zważyć. Tylek używam wiltona, worki zazwyczaj jednorazowe z grubszej folii, takie by starczyły na kilka razy.

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
kadarma @ 30 Sep 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1613993Może najpierw ja
wink.gif
wink.gif
wink.gif
wink.gif
Masę robię zawsze z plantą, ale niektôre kobietki dają inny tłuszcz, masa wychodzi, ale nie jest wtedy taka biała. Do jopkowania obie śmietany są dobre, tylko u mnie przy większej ilości barwnika zwierzęca lubi się zważyć. Tylek używam wiltona, worki zazwyczaj jednorazowe z grubszej folii, takie by starczyły na kilka razy.
o jakiej masie piszecie?

Aga23

Member
Wrz 26, 2016
5
0
0
Dziękuję bardzo za opowiedź;) a kontury Pani robi z czekolady na przezroczystej koszulce?

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Tak, kontury robię z czekolady na koszulce. Dzisiaj nic nie wstawiam. Nie będę dublować. Znowu tort rocznicowe.
Aga, nie jetem żadna PANI, na forum jesteśmy wszystkie na TY

Aga23

Member
Wrz 26, 2016
5
0
0
Torty cudne figurki mega piękne Babcia z Dziadkiem jak żywi ;) mam pytanie odnośnie śmietany roślinnej. Jakiej konkretnie używacie, mieszkam w Niemczech i nie wiem która zbytnio się nadaje? A czy kolor na drugi dzień nie będzie bledszy? I jeszcze pytanie odnośnie czekolady jakiej używacie by namalować zdjęcie na torcie? To jest gorzka czekolada czy mleczna? Co zrobić żeby się nie połamała? Pozdrawiam

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Aga, torty świetne, chociaż pasowały by w wątku o masie cukrowej. Figurki babci i dziadka akurat tym razem były sztuczne
icon_lol.gif

U mnie śmietana to włoska suldy ( w niebieskim opakowaniu)
I Furby słodziak

Załączniki

• IMG_20161022_115716.jpg
    IMG_20161022_115716.jpg
    394.1 KB · Wyświetleń: 0
  • _r.jpg
    _r.jpg
    20.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy