Trufelki to słodkie małe kuleczki, na które przepis pochodzi z czasów gdy byłam dzieckiem. To była chyba pierwsza rzecz jaką ugotowałam, więc jej przygotowanie jest banalnie proste.
składniki
3 szkl płatków owsianych
6 łyżek ciemnego kakao
8 łyżek mleka
1/2 kostki margaryny (lub masła)
1/2 buteleczki olejku rumowego
1łyżka spirytusu
1 szkl cukru
wiórki kokosowe do dekoracji
sposób przygotowania
Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier i mieszać do momentu, aż sie rozpuści.
Następnie dodać płatki owsiane i kakao - dokładnie wymieszać.
Dodać mleko, olejek rumowy oraz spirytus i wszystko jeszcze raz energicznie wymieszać. Chwilke razem pogotować.
Gdy masa wystygnie, formować małe kuleczki, posypać wiórkami kokosowymi i umieścić w chłodnym miejscu do zastygniecia.
Gotowe
składniki
3 szkl płatków owsianych
6 łyżek ciemnego kakao
8 łyżek mleka
1/2 kostki margaryny (lub masła)
1/2 buteleczki olejku rumowego
1łyżka spirytusu
1 szkl cukru
wiórki kokosowe do dekoracji
sposób przygotowania
Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier i mieszać do momentu, aż sie rozpuści.
Następnie dodać płatki owsiane i kakao - dokładnie wymieszać.
Dodać mleko, olejek rumowy oraz spirytus i wszystko jeszcze raz energicznie wymieszać. Chwilke razem pogotować.
Gdy masa wystygnie, formować małe kuleczki, posypać wiórkami kokosowymi i umieścić w chłodnym miejscu do zastygniecia.
Gotowe