Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Slodko-kwasne babeczki z agrestem,
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mexikana" data-source="post: 1150922" data-attributes="member: 7168"><p>Wczoraj upieklam przepyszne babeczki.</p><p>Sa tak dobre, ze postanowilam sie nimi z wami podzielic. Zapraszam wiec na</p><p></p><p><strong>Slodko-kwasne babeczki z agrestem</strong></p><p>Składniki na 12 babeczek</p><p></p><p>Ciasto:</p><p> 125 g masła lub margaryny</p><p> 100 g drobnego cukru do wypieków</p><p> 1 jajko.</p><p> 120 g mąki pszennej</p><p> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p> 36 sztuk agrestu (tak, tak, sztuk!), czyli około 20 dag</p><p></p><p>Beza:</p><p> 2 białka</p><p> 100 g drobnego cukru do wypieków</p><p> 1 łyżeczka soku z cytryny</p><p> 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej</p><p></p><p></p><p>Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.</p><p></p><p>Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.</p><p></p><p>Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.</p><p></p><p>Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.</p><p></p><p>Piec w temperaturze 160&#186;c przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.</p><p></p><p>Przepis pochodzi od Dorotus <a href="http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Slodko-kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza.html" target="_blank">z blogu &quot;Moje wypieki&quot;</a></p><p>Polecam!</p><p>[ATTACH=full]65350[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mexikana, post: 1150922, member: 7168"] Wczoraj upieklam przepyszne babeczki. Sa tak dobre, ze postanowilam sie nimi z wami podzielic. Zapraszam wiec na [B]Slodko-kwasne babeczki z agrestem[/B] Składniki na 12 babeczek Ciasto: 125 g masła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko. 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu (tak, tak, sztuk!), czyli około 20 dag Beza: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach). Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić. Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę. Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Przepis pochodzi od Dorotus [URL="http://mojewypieki.blox.pl/2011/06/Slodko-kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza.html"]z blogu "Moje wypieki"[/URL] Polecam! [ATTACH=full]65350[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Muffinki
Slodko-kwasne babeczki z agrestem,
Top
Bottom