Słodko-ostre kurczaki na sposób chiński

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
n26155pl.jpg


składniki
20 szt skrzydełek lub nóżek z kurczaka
40 dag miodu
5-6 ząbków czosnku
otarta skórka z jednej cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
ok 2cm korzenia imbiru - 2 łyżeczki startego
ok 6 łyżek soku z cytryny (1cytryna)
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne, lub chilli (ewentualnie ostrej papryki)
1 łyżeczka vegety
3 łyżki oleju

sposób przygotowania
Wymieszać miód z olejem, sosem sojowym i sokiem z cytryny na gładką masę.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny oraz starty korzeń imbiru.
Przyprawić pieprzem cayenne oraz vegetą i dokładnie wymieszać.
Kurczaki ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, zalać marynatą i dokładnie wymieszać, odstawić na pewnien czas, żeby przesiąkły zapachem i smakiem składników.
Piec ok 30-40 min w 180 stopniach.
Smacznego!!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy