- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1 szklanka wody (250 ml)
1/2 kostki masła (100 g)
szczypta soli
1 szklanka maki pszennej (250 ml)
4 jajka rozmiar M
cukier puder
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy zawrze, wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką. Cały czas mieszamy - masa szybko zgęstnieje. Masę mieszamy w garnku, aż mąka się zaparzy i stanie się lekko szklista a masa przestanie się kleić do ścianek garnka.
Zestawiamy wówczas garnek z ognia i odstawiamy masę do wystudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku, miksując masę robotem kuchennym. (Jeśli dodamy jajka do gorącej masy, zrobi się jajecznica) Miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka, bez grudek.
Masę przekładamy do lukrownicy (dekoratora do ciast). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy jednakowej długości słomki, zachowując odstęp 1-2 cm pomiędzy nimi. Posypujemy przez sitko obficie cukrem pudrem.
Słomki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C. przez 25-30 minut, aż będą złote.
Wychodzą 2 blachy słomek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: