Słomka ptysiowa

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
s_omka.JPG

1 szklanka wody (250 ml)
1/2 kostki masła (100 g)
szczypta soli
1 szklanka maki pszennej (250 ml)
4 jajka rozmiar M
cukier puder

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy zawrze, wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką. Cały czas mieszamy - masa szybko zgęstnieje. Masę mieszamy w garnku, aż mąka się zaparzy i stanie się lekko szklista a masa przestanie się kleić do ścianek garnka.

Zestawiamy wówczas garnek z ognia i odstawiamy masę do wystudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku, miksując masę robotem kuchennym. (Jeśli dodamy jajka do gorącej masy, zrobi się jajecznica) Miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka, bez grudek.

Masę przekładamy do lukrownicy (dekoratora do ciast). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy jednakowej długości słomki, zachowując odstęp 1-2 cm pomiędzy nimi. Posypujemy przez sitko obficie cukrem pudrem.

Słomki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C. przez 25-30 minut, aż będą złote.
Wychodzą 2 blachy słomek.
 

Załączniki

  • s_omka.JPG
    s_omka.JPG
    113.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy