- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
wg Reinharta.
Przepis w oryginale jest na kilka stron. Podaję uproszczoną, lekko zmodyfikowaną wersję. Podstawą sukcesu wszystkich jego przepisów jest przestrzeganie czasu wyrastania. Niczego nie można przyspieszyć.
Chleb przygotowuje się dwa dni, z czego pierwszego dnia potrzeba na pracę tylko kilka minut, ale zapewniam, że warto!
Z podanego przepisu wychodzą dwa małe bochenki lub dwa duże obwarzanki. Skórka jest niezbyt twarda, ale chrupiąca.
Dzień 1
Starter
2/3 kubka* zakwasu (jakiegokolwiek, ja użyłam żytniego)
1 kubek mąki pszennej
1/8 do 1/4 kubka wody
Wszystko mieszamy. Musi powstać luźna kula. Odstawiamy na 4 h w temp. pokojowej, następnie smarujemy wierzch oliwą i chowamy na noc do lodówki.
Mazidło**
1 i 1/3 kubka mąki żytniej razowej lub żytnich otrębów
3/4 kubka wody
Wymieszać, zostawić na noc w temp. pokojowej.
Dzień 2
Wymieszać starter z mazidłem, dodać:
2 kubki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/2 do 3/4 kubka wody
1/2 kubka uprażonych na patelni ziaren słonecznika
Wyrobić ciasto na miękką kulę. Jeśli wyrabiamy je mikserem - nie dłużej niż 4 minuty.
Posmarować wierzch oliwą i odstawić w temp. pokojowej na 90 minut, aż podwoi objętość.
Podzielić na dwie częsci, uformować bochenki lub obwarzanki (robimy kulę, brzegi ciasta podwijając pod spód. Następnie w środku robimy dziurę i delikatnie odsuwamy ciasto na boki, żeby utworzył się obwarzanek.).
Kładziemy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośniecia na 60-90 minut.
Po tym czasie bochenki powinny mieć 150% swojej objętości sprzed wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do temp. 260 st C.
Wstawić bochenki, spryskać piekarnik wodą - 3 razy w odstępach 30 sekundowych. Następnie zmniejszyć temp. do 205 st C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 190 st C i piec kolejne 15-25 minut.
wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce minimum godzinę przed krojeniem.
Smacznego!
* kubek o poj. 250 ml
** oryg. SOAKER
Przepis w oryginale jest na kilka stron. Podaję uproszczoną, lekko zmodyfikowaną wersję. Podstawą sukcesu wszystkich jego przepisów jest przestrzeganie czasu wyrastania. Niczego nie można przyspieszyć.
Chleb przygotowuje się dwa dni, z czego pierwszego dnia potrzeba na pracę tylko kilka minut, ale zapewniam, że warto!
Z podanego przepisu wychodzą dwa małe bochenki lub dwa duże obwarzanki. Skórka jest niezbyt twarda, ale chrupiąca.

Dzień 1
Starter
2/3 kubka* zakwasu (jakiegokolwiek, ja użyłam żytniego)
1 kubek mąki pszennej
1/8 do 1/4 kubka wody
Wszystko mieszamy. Musi powstać luźna kula. Odstawiamy na 4 h w temp. pokojowej, następnie smarujemy wierzch oliwą i chowamy na noc do lodówki.
Mazidło**
1 i 1/3 kubka mąki żytniej razowej lub żytnich otrębów
3/4 kubka wody
Wymieszać, zostawić na noc w temp. pokojowej.
Dzień 2
Wymieszać starter z mazidłem, dodać:
2 kubki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/2 do 3/4 kubka wody
1/2 kubka uprażonych na patelni ziaren słonecznika
Wyrobić ciasto na miękką kulę. Jeśli wyrabiamy je mikserem - nie dłużej niż 4 minuty.
Posmarować wierzch oliwą i odstawić w temp. pokojowej na 90 minut, aż podwoi objętość.
Podzielić na dwie częsci, uformować bochenki lub obwarzanki (robimy kulę, brzegi ciasta podwijając pod spód. Następnie w środku robimy dziurę i delikatnie odsuwamy ciasto na boki, żeby utworzył się obwarzanek.).
Kładziemy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia do wyrośniecia na 60-90 minut.
Po tym czasie bochenki powinny mieć 150% swojej objętości sprzed wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do temp. 260 st C.
Wstawić bochenki, spryskać piekarnik wodą - 3 razy w odstępach 30 sekundowych. Następnie zmniejszyć temp. do 205 st C i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 190 st C i piec kolejne 15-25 minut.
wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce minimum godzinę przed krojeniem.
Smacznego!
* kubek o poj. 250 ml
** oryg. SOAKER