- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
No to wreszcie pamiętam, żeby wpisać przepis
Oryginalny przepis pochodzi z książki Rose Levy Beranbaum 'Rose's Christmas Cookies'. Tutaj moja wersja, nieznacznie zmieniona, bo oryginał gdzieś się zawieruszył dawno temu
To są chyba najprostsze ciasteczka świata i nie ma tak, żeby nie wyszły
220 g mąki tortowej
350 g gładkiego masła orzechowego
170 g masła
100 g drobnego brązowego cukru
50 g drobnego białego cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
Masło i masło orzechowe utrzeć razem z cukrem (jednym i drugim), dodać jajko, wymieszać, dodać suche składniki i połączyć. Można odstawić do lodówki na godzinę, albo nawet na całą noc, choć jak jest mus, to można i nie odstawiać (robiłam je już w różnych kombinacjach i w sumie zawsze są ok.) Teoretycznie ma to zapobiegać pękaniu ciasteczek podczas rośnięcia, ale czy ja wiem czy zapobiega, zresztą popękane tez są urocze. I na smak to nie wpływa
Formować kulki, lekko spłaszczać i układac na blasze wyłożonej papierem w niedużych odległościach (trochę rosną, ale nie jakoś zawrotnie). Piec w 180oC przez 10 - 12 minut. Trzeba uważać, bo jak już zaczną się rumienić, to potem błyskawicznie idzie im rumienienie się za bardzo. Studzić, zjadać. Przechowywać można, ale nie wiem jak długo, bo u mnie nigdy długo nie wytrzymują
http://poserbaby.com/pl/przepisy/189/ciast...slem-orzechowym

Oryginalny przepis pochodzi z książki Rose Levy Beranbaum 'Rose's Christmas Cookies'. Tutaj moja wersja, nieznacznie zmieniona, bo oryginał gdzieś się zawieruszył dawno temu

220 g mąki tortowej
350 g gładkiego masła orzechowego
170 g masła
100 g drobnego brązowego cukru
50 g drobnego białego cukru
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
Masło i masło orzechowe utrzeć razem z cukrem (jednym i drugim), dodać jajko, wymieszać, dodać suche składniki i połączyć. Można odstawić do lodówki na godzinę, albo nawet na całą noc, choć jak jest mus, to można i nie odstawiać (robiłam je już w różnych kombinacjach i w sumie zawsze są ok.) Teoretycznie ma to zapobiegać pękaniu ciasteczek podczas rośnięcia, ale czy ja wiem czy zapobiega, zresztą popękane tez są urocze. I na smak to nie wpływa

http://poserbaby.com/pl/przepisy/189/ciast...slem-orzechowym
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: