- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Ciasto upiekłam opierając się o przepis z blogu Przy kuchennym stole, edysi79.
Ciacho jest bardzo aromatyczne, słodziutkie, ale bez przesady i baaardzo wilgotne- Nie wiem czy przez syrop czy od gruszek, ale najważniejsze że rewelacja. W ciągu jednego dnia co do okruszka zniknęło.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny lub masła
- 4 jajka
- 20-25 dag orzechów włoskich
- 5 dag deserowej czekolady
- 3- 4 gruszki
- sok z cytryny
Czekoladę posiekać bardzo drobno. Orzechy podpiec w piekarnik a po ostygnięciu posiekać.
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponieważ moja masa była bardzo zbita dodałam do niej troche mleka. Do masy dodać czekoladę i orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie łyżką wmieszać ją do ciasta.
Gruszki odsączyć, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm lub średniej keksówki. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 1 godz.
Syrop pomarańczowy:
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 60 ml wody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka startej na grubych oczkach skórki pomarańczowej
Mieszamy cukier, sok i wodę w małym rondelku podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto polewać syropem.
Ciacho jest bardzo aromatyczne, słodziutkie, ale bez przesady i baaardzo wilgotne- Nie wiem czy przez syrop czy od gruszek, ale najważniejsze że rewelacja. W ciągu jednego dnia co do okruszka zniknęło.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 14 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny lub masła
- 4 jajka
- 20-25 dag orzechów włoskich
- 5 dag deserowej czekolady
- 3- 4 gruszki
- sok z cytryny
Czekoladę posiekać bardzo drobno. Orzechy podpiec w piekarnik a po ostygnięciu posiekać.
Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponieważ moja masa była bardzo zbita dodałam do niej troche mleka. Do masy dodać czekoladę i orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie łyżką wmieszać ją do ciasta.
Gruszki odsączyć, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm lub średniej keksówki. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 1 godz.
Syrop pomarańczowy:
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 60 ml wody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka startej na grubych oczkach skórki pomarańczowej
Mieszamy cukier, sok i wodę w małym rondelku podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto polewać syropem.