Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Smakołyk z gruszkami, orzechami i czekoladą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="osulka" data-source="post: 909572" data-attributes="member: 4961"><p>Ciasto upiekłam opierając się o przepis z blogu Przy kuchennym stole, edysi79. </p><p>Ciacho jest bardzo aromatyczne, słodziutkie, ale bez przesady i baaardzo wilgotne- Nie wiem czy przez syrop czy od gruszek, ale najważniejsze że rewelacja. W ciągu jednego dnia co do okruszka zniknęło. </p><p>[ATTACH=full]46768[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- 25 dag mąki pszennej</p><p>- 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>- 14 dag cukru pudru</p><p>- 20 dag margaryny lub masła</p><p>- 4 jajka</p><p>- 20-25 dag orzechów włoskich</p><p>- 5 dag deserowej czekolady</p><p>- 3- 4 gruszki</p><p>- sok z cytryny</p><p></p><p>Czekoladę posiekać bardzo drobno. Orzechy podpiec w piekarnik a po ostygnięciu posiekać. </p><p>Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny. </p><p></p><p>Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponieważ moja masa była bardzo zbita dodałam do niej troche mleka. Do masy dodać czekoladę i orzechy. </p><p>Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie łyżką wmieszać ją do ciasta.</p><p></p><p>Gruszki odsączyć, dodać do masy i delikatnie wymieszać.</p><p></p><p>Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm lub średniej keksówki. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 1 godz. </p><p></p><p><strong>Syrop pomarańczowy:</strong></p><p>- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy</p><p>- 60 ml wody</p><p>- 150 g cukru</p><p>- 1 łyżeczka startej na grubych oczkach skórki pomarańczowej</p><p></p><p>Mieszamy cukier, sok i wodę w małym rondelku podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.</p><p></p><p>Jeszcze ciepłe ciasto polewać syropem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]46769[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="osulka, post: 909572, member: 4961"] Ciasto upiekłam opierając się o przepis z blogu Przy kuchennym stole, edysi79. Ciacho jest bardzo aromatyczne, słodziutkie, ale bez przesady i baaardzo wilgotne- Nie wiem czy przez syrop czy od gruszek, ale najważniejsze że rewelacja. W ciągu jednego dnia co do okruszka zniknęło. [ATTACH=full]46768[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] - 25 dag mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 14 dag cukru pudru - 20 dag margaryny lub masła - 4 jajka - 20-25 dag orzechów włoskich - 5 dag deserowej czekolady - 3- 4 gruszki - sok z cytryny Czekoladę posiekać bardzo drobno. Orzechy podpiec w piekarnik a po ostygnięciu posiekać. Gruszki obrać, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponieważ moja masa była bardzo zbita dodałam do niej troche mleka. Do masy dodać czekoladę i orzechy. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie łyżką wmieszać ją do ciasta. Gruszki odsączyć, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm lub średniej keksówki. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 1 godz. [B]Syrop pomarańczowy:[/B] - 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy - 60 ml wody - 150 g cukru - 1 łyżeczka startej na grubych oczkach skórki pomarańczowej Mieszamy cukier, sok i wodę w małym rondelku podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polewać syropem. [ATTACH=full]46769[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Smakołyk z gruszkami, orzechami i czekoladą
Bottom