- Mar 5, 2009
- 12,613
- 4,741
- 113
Przepis mam od koleżanki z pracy.
90 dag mąki,
3jajka,
4 g drożdży instant,
2 cukry wanilinowe,
0,5 kg smalcu,
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
marmolada,
ew cukier puder do posypania.
Smalec miałam ciepły, tzn taki leżący pół dnia na blacie, drożdże wymieszałam ze śmietaną, wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej.
Wszystko razem wsadziłam do miksera (mum) wymieszało i gotowe. Ciasto robiłam wieczorem, a piekłam dopiero na drugi dzień.
Ciasto zaraz po wymieszaniu czuć było dość mocno smalcem, ale na drugi dzień jak wyciągnęłam z lodówki to już tego zapachu nie było i w u pieczonych rogalikach też nie czułam.
Na zdjęciu rogaliki zrobione z połowy porcji ciasta.

90 dag mąki,
3jajka,
4 g drożdży instant,
2 cukry wanilinowe,
0,5 kg smalcu,
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
marmolada,
ew cukier puder do posypania.
Smalec miałam ciepły, tzn taki leżący pół dnia na blacie, drożdże wymieszałam ze śmietaną, wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej.
Wszystko razem wsadziłam do miksera (mum) wymieszało i gotowe. Ciasto robiłam wieczorem, a piekłam dopiero na drugi dzień.
Ciasto zaraz po wymieszaniu czuć było dość mocno smalcem, ale na drugi dzień jak wyciągnęłam z lodówki to już tego zapachu nie było i w u pieczonych rogalikach też nie czułam.
Na zdjęciu rogaliki zrobione z połowy porcji ciasta.

Ostatnia edycja: