- Lip 9, 2009
- 3,219
- 0
- 0
Wersja "bogatsza", którą preferuje moja rodzina:
Składniki:
1 margaryna planta
1 szklanka oleju
1 czosnek
1 cebula
3-4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
3 łyżki pestek słonecznika(łuskanych)
3 łyżki granulatu sojowego
Vegeta, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W garnuszku rozpuścić margarynę. Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju po kolei zeszklić cebulę −dodać do margaryny. Następnie zeszklić czosnek− dodać do margaryny. Po kolei też na patelni podprażyć na oleju(pod przykryciem!): siemię lniane, sezam, pestki słonecznika. Chwilę podprażone dodatki połączyć z margaryną. Dodać resztę oleju i granulat sojowy. Przyprawić wedle uznania. Wszystko razem zagotować− tylko chwilkę żeby nie zesmażyło się zbyt mocno. Odstawić do zastygnięcia.
Dobrze jest w tym czasie smalczyk zamieszać aby dodatki równomiernie się rozprowadziły a nie osiadły na dnie.
Wyśmienicie smakuje podany z ciemnym pieczywem z dodatkiem ogórka kiszonego.
I "skąpa" wersja przepisu:
Składniki:
1 margaryna planta
1/2 szklanki oliwy
2-3 duże cebule
3 zabki czosnku
1/2 szklanki granulatu sojowego
2 łyżki pestek z dyni
ok. 2 łyżek wegety
Sposób przyrządzenia:
Margarynę i oliwę zagotować. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony drobniutko.Dodać pozostałe składniki. Podgotować mieszając na wolnym ogniu ok. 5 minut− Do momentu zrumienienia cebuli ( uważając aby się nie spaliła).
Składniki:
1 margaryna planta
1 szklanka oleju
1 czosnek
1 cebula
3-4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
3 łyżki pestek słonecznika(łuskanych)
3 łyżki granulatu sojowego
Vegeta, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W garnuszku rozpuścić margarynę. Na patelni z dodatkiem odrobiny oleju po kolei zeszklić cebulę −dodać do margaryny. Następnie zeszklić czosnek− dodać do margaryny. Po kolei też na patelni podprażyć na oleju(pod przykryciem!): siemię lniane, sezam, pestki słonecznika. Chwilę podprażone dodatki połączyć z margaryną. Dodać resztę oleju i granulat sojowy. Przyprawić wedle uznania. Wszystko razem zagotować− tylko chwilkę żeby nie zesmażyło się zbyt mocno. Odstawić do zastygnięcia.
Dobrze jest w tym czasie smalczyk zamieszać aby dodatki równomiernie się rozprowadziły a nie osiadły na dnie.
Wyśmienicie smakuje podany z ciemnym pieczywem z dodatkiem ogórka kiszonego.
I "skąpa" wersja przepisu:
Składniki:
1 margaryna planta
1/2 szklanki oliwy
2-3 duże cebule
3 zabki czosnku
1/2 szklanki granulatu sojowego
2 łyżki pestek z dyni
ok. 2 łyżek wegety
Sposób przyrządzenia:
Margarynę i oliwę zagotować. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony drobniutko.Dodać pozostałe składniki. Podgotować mieszając na wolnym ogniu ok. 5 minut− Do momentu zrumienienia cebuli ( uważając aby się nie spaliła).