- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Co zrobić z wołowiną z rosołu ? Najprędzej jakiś farsz do pierogów czy pyzów. Ale można i w inny sposób ją wykorzystać. Jako bardzo smaczne smarowidło do chleba
Składniki:
* Resztki gotowanej wołowiny z rosołu
* Ok. 700 g podgarla chudego
* 200 g smalcu (kostka)
* 1 duża cebula
* Ok. 50 – 100 ml mleka
* Sól, pieprz
* Majeranek
Podgarle skręcić w maszynce do mięsa, używając sitka z dużymi otworami. Włożyć do rondla i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Wołowinę również zemleć , używając też sitka z dużymi otworami. Cebulę posiekać. Jak podgarle zacznie robić się szkliste, dodajemy smalec i cebulę. Smażymy na troszkę większym ogniu aż cebula się dobrze zeszkli. Teraz dodajemy zmieloną wołowinę i mleko. Od tej pory smażymy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i smażymy jeszcze minutkę. Przelewamy do naczynia (u mnie kamienny garnek) i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

Składniki:
* Resztki gotowanej wołowiny z rosołu
* Ok. 700 g podgarla chudego
* 200 g smalcu (kostka)
* 1 duża cebula
* Ok. 50 – 100 ml mleka
* Sól, pieprz
* Majeranek
Podgarle skręcić w maszynce do mięsa, używając sitka z dużymi otworami. Włożyć do rondla i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Wołowinę również zemleć , używając też sitka z dużymi otworami. Cebulę posiekać. Jak podgarle zacznie robić się szkliste, dodajemy smalec i cebulę. Smażymy na troszkę większym ogniu aż cebula się dobrze zeszkli. Teraz dodajemy zmieloną wołowinę i mleko. Od tej pory smażymy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i smażymy jeszcze minutkę. Przelewamy do naczynia (u mnie kamienny garnek) i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.