Smarowidło do chleba

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Co zrobić z wołowiną z rosołu ? Najprędzej jakiś farsz do pierogów czy pyzów. Ale można i w inny sposób ją wykorzystać. Jako bardzo smaczne smarowidło do chleba

12974_maxi.jpg

Składniki:

* Resztki gotowanej wołowiny z rosołu
* Ok. 700 g podgarla chudego
* 200 g smalcu (kostka)
* 1 duża cebula
* Ok. 50 – 100 ml mleka
* Sól, pieprz
* Majeranek

Podgarle skręcić w maszynce do mięsa, używając sitka z dużymi otworami. Włożyć do rondla i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Wołowinę również zemleć , używając też sitka z dużymi otworami. Cebulę posiekać. Jak podgarle zacznie robić się szkliste, dodajemy smalec i cebulę. Smażymy na troszkę większym ogniu aż cebula się dobrze zeszkli. Teraz dodajemy zmieloną wołowinę i mleko. Od tej pory smażymy ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i smażymy jeszcze minutkę. Przelewamy do naczynia (u mnie kamienny garnek) i odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
bardzo dziękuję dobrej duszy, która przeniosła smarowidło w odpowiednie miejsce
bussi.gif
. Cuś mi na oczy padło i nie widziałam tego działu
icon_redface.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Krysiu, nawet nie wiesz co mi zrobiłaś
pinggrins.gif
i to jeszcze o tej porze i w dodatku wołowiny brak w zapasach , aaaaa!!!
ja uwielbiam wszelkie takie domowe smarowidła, wędlinki itp, a to jest -brak słow!!
cry_1.gif

Mniam!

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Może to głupie pytanie, ale czy to koniecznie musi być wołowina? Bo u mnie nie jadają wołowiny, a mam ochotę zrobić to smarowidło, bo smakowicie wygląda. Czy można ją zamienić na wieprzowię, albo na drób?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dorotko, pewnie można, ale to smarowidło robiłam po raz pierwszy i miałam jedynie wołowinę. Nawet nie wiem czy wieprzowina nie będzie nawet smaczniejsza. Z drobiem to bym się zastanowiła, bo to takie bardziej suche mięso.

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Oooo. to świetnie. Spróbuję zrobić z wieprzowiną, bo ta fotka narobiła mi ogromnego smaka.
lecker.gif

Monsai, a ten drób z marchewką to jak się dokładnie robi, bo też chętnie bym wypróbowała?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy