Najpierw wypatrzyłam przepis w Burdzie - Agencja Muza, a póżniej kupiłam filety, niestety mrożone. Wzięłam więc tylko dwie porcje, bo dla mnie to i tak wystarczy na dwa posiłki.
Składniki
30 dkg lub trochę więcej filetów z flądry lub innej ryby, np. soli
trochę soku z cytryny
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
10 dkg twarożku śmietankowego
pół łyżeczki pasty sardelowej
2 łyżki drobno posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek, koperek
1 łyżeczka musztardy
ostra papryka
trochę sosu worcester
kapary (jakieś 2 łyżki)
plasterki cytryny bez pestek
Rozmrożone filety umyć i wysuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Potem posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej z masłem, włożyć filety i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. W tym czasie, a właściwie przed smażeniem ryby, przygotować krem ziołowy. Twarożek wymieszać z pastą sardelową, ziołami i musztardą, doprawić papryką i sosem worcester. Usmażone filety podawać udekorowane półplasterkami cytryny, posypane kaparami, z porcją kremu ziołowego na plasterku cytryny przy każdej porcji. Do tego ugotowane z kminkiem ziemniaki w mundurkach. Doskonałe jedzenie.
Składniki
30 dkg lub trochę więcej filetów z flądry lub innej ryby, np. soli
trochę soku z cytryny
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
10 dkg twarożku śmietankowego
pół łyżeczki pasty sardelowej
2 łyżki drobno posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek, koperek
1 łyżeczka musztardy
ostra papryka
trochę sosu worcester
kapary (jakieś 2 łyżki)
plasterki cytryny bez pestek
Rozmrożone filety umyć i wysuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Potem posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej z masłem, włożyć filety i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. W tym czasie, a właściwie przed smażeniem ryby, przygotować krem ziołowy. Twarożek wymieszać z pastą sardelową, ziołami i musztardą, doprawić papryką i sosem worcester. Usmażone filety podawać udekorowane półplasterkami cytryny, posypane kaparami, z porcją kremu ziołowego na plasterku cytryny przy każdej porcji. Do tego ugotowane z kminkiem ziemniaki w mundurkach. Doskonałe jedzenie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: