Smażone filety z flądry z kremem ziołowym*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Najpierw wypatrzyłam przepis w Burdzie - Agencja Muza, a póżniej kupiłam filety, niestety mrożone. Wzięłam więc tylko dwie porcje, bo dla mnie to i tak wystarczy na dwa posiłki.
Składniki
30 dkg lub trochę więcej filetów z flądry lub innej ryby, np. soli
trochę soku z cytryny
sól, pieprz
mąka
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
10 dkg twarożku śmietankowego
pół łyżeczki pasty sardelowej
2 łyżki drobno posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek, koperek
1 łyżeczka musztardy
ostra papryka
trochę sosu worcester
kapary (jakieś 2 łyżki)
plasterki cytryny bez pestek

Rozmrożone filety umyć i wysuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Potem posolić, posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej z masłem, włożyć filety i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. W tym czasie, a właściwie przed smażeniem ryby, przygotować krem ziołowy. Twarożek wymieszać z pastą sardelową, ziołami i musztardą, doprawić papryką i sosem worcester. Usmażone filety podawać udekorowane półplasterkami cytryny, posypane kaparami, z porcją kremu ziołowego na plasterku cytryny przy każdej porcji. Do tego ugotowane z kminkiem ziemniaki w mundurkach. Doskonałe jedzenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Doprawiając twarożek różnymi dodatkami smakowymi, należy to robić ostrożnie, żeby nie zepsuć całej kompozycji. Nie podawałam ile kropli wlałam sosu worcester, czy wsypałam papryki, ponieważ pwoninno sie to robic według wlasnego smaku i gustu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy