Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam je dla siebie z mniejszej porcji. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
40 dkg możliwie suchego twarogu
mąka pszenna (ile zabierze ciasto)
3 jajka
tłuszcz do smażenia (ja brałam pół na pół olej z masłem)
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo przez maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg przecieramy przez sitko. Z ziemniaków, twarogu, jajek i stopniowo dodawanej mąki zagniatamy gładkie, zwarte ciasto (byle nie za twarde). Z ciasta formujemy na palec grube i długie wałeczki i natychmiast je smażymy w gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Możemy je podawać jako podstawowe danie obiadowe z surówką z kiszonej kapusty lub z marchwi, jabłka i odrobiny tartego chrzanu.
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
40 dkg możliwie suchego twarogu
mąka pszenna (ile zabierze ciasto)
3 jajka
tłuszcz do smażenia (ja brałam pół na pół olej z masłem)
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo przez maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg przecieramy przez sitko. Z ziemniaków, twarogu, jajek i stopniowo dodawanej mąki zagniatamy gładkie, zwarte ciasto (byle nie za twarde). Z ciasta formujemy na palec grube i długie wałeczki i natychmiast je smażymy w gorącym tłuszczu na rumiany kolor. Możemy je podawać jako podstawowe danie obiadowe z surówką z kiszonej kapusty lub z marchwi, jabłka i odrobiny tartego chrzanu.