- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Smaczne i szybkie pierożki, zupełnie inne niż te gotowane. Pyszne z obojętnie jakim farszem. Zwykle smażyłam we frytownicy i powstawały fajne pęcherzyki powietrza. Dziś niestety smażone na patelni i tych fajnych pęcherzyków, które dodają uroku pierożkom zabrakło. A może to wina sody? Może za długo otwarta była?
Nieważne, bo smak ten sam
Z tej porcji ciasta wychodzi mi jakieś 25 szt pierożków, wykrajanych szklanką do whisky
czyli większą niż normalna:
25 dag twarogu (ja kupuję taki mielony w Lidlu)
1 1/2 szklanki mąki
1 jajo
szczypta soli
nie pełna łyżeczka sody
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować cienko, ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrajać okrągłe placki, nakładać dowolny farsz i zlepiać. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Dziś zrobiłam z mięsem mielonym i wyszły tak:
Bardzo smaczne są z farszem kapuściano-grzybowym i takim jak do ruskich
tutaj można kombinować z farszami
Z tej porcji ciasta wychodzi mi jakieś 25 szt pierożków, wykrajanych szklanką do whisky
25 dag twarogu (ja kupuję taki mielony w Lidlu)
1 1/2 szklanki mąki
1 jajo
szczypta soli
nie pełna łyżeczka sody
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować cienko, ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrajać okrągłe placki, nakładać dowolny farsz i zlepiać. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Dziś zrobiłam z mięsem mielonym i wyszły tak:
Bardzo smaczne są z farszem kapuściano-grzybowym i takim jak do ruskich
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: