- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ryż z curry stanowić może smaczny dodatek do innych dań (warzywa, mięsa, drób), lub być podany jako samodzielne danie. Wspaniale smakuje z gęstym jogurtem. Do tego świeży ogórek i pyszny obiad gotowy. Na zdjęciu widać właśnie mój obiad przedwczoraj
Jeśli ktoś chce, można dodać inne ulubione dodatki, ja miałam ochote na właśńie taki zestaw.
200 g ryżu basmati
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
1,5 łyżeczki curry
chili w płatkach do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
świeży ogórek
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.
Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.
W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.
Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.

200 g ryżu basmati
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
1,5 łyżeczki curry
chili w płatkach do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego
świeży ogórek
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 1/2 łyżeczki kurkumy.
Mrożony groszek gotować przez ok. 2-3 minuty, odcedzić.
W woku lub dużej patelni zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, grubo siekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek. Dodać curry oraz chili do smaku. Wymieszać i od razu dodać ugotowany ryż. Smażyć chwilę, mieszając, po czym dodać podgotowany zielony groszek. Jeszcze chwile smażyć, aż wszystkie składniki się wymieszają. Całość posolić do smaku.
Podawać ciepłe, z gęstym jogurtem i świeżym ogórkiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: