- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Jeśli macie nadmiar białek i nie wiecie co z nimi zrobić proponuję takie ciacho
Śmietankowe jabłuszko:
Biszkopt białkowy: (potrzebujemy takich 3 sztuki)
3 białka,
2,5 łyżki mąki,
2,5 łyżki cukru,
szczypta proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa:
2 l prażonych jabłek (można dać mniej),
2 galaretki - polecam jabłko-mięta!
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremówki (użyłam 36% ale można dać 30%),
1 galaretka cytrynowa
Biszkopt: Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier. Kiedy będą już sztywne wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.
Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masa śmietankowa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.
Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa*
*biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną

Śmietankowe jabłuszko:
Biszkopt białkowy: (potrzebujemy takich 3 sztuki)
3 białka,
2,5 łyżki mąki,
2,5 łyżki cukru,
szczypta proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa:
2 l prażonych jabłek (można dać mniej),
2 galaretki - polecam jabłko-mięta!
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremówki (użyłam 36% ale można dać 30%),
1 galaretka cytrynowa
Biszkopt: Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier. Kiedy będą już sztywne wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (moja 32x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Tak samo postępujemy z 2 i 3 biszkoptem.
Masa jabłkowa: jabłka gotujemy, do gorących wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masa śmietankowa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy, gdy będzie już lekko gęstnieć dodajemy ją do ubitej na sztywno kremówki.
Przełożenie: biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa jabłkowa - masa śmietankowa - biszkopt - masa śmietankowa*
*biszkopty można lekko czymś nasączyć np. herbatą z cytryną