- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
ŚMIETANKOWY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
To jest przepis na mój jeden z ukochanych serników ,pochodzi z ,,Kuchni"
50 dag tłustego sera śmietankowego trzykrotnie mielonego lub wiejskiego
40 dag mleka w proszku
1/2 litra śmietanki 30-procentowej
21/2 szklanki cukru-tyle jest w przepisie ja daję nie więcej niż 1 i 1/2 szklanki tego cukru
3 żółtka
6 białek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
1łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
herbatniki do wyłożenia formy
1 puszka ( ok84dag )brzoskwiń w syropie-odsączyć
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki.Brzoskwinie pokroić w plasterki.Ser utrzeć z z połową cukru oraz żółtkami.Mleko w proszku połączyć z mąką pszenną ,ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia ,przesiać do masy serowej i dikładnie wymieszać .Dodać kaszę mannę ,skórkę z cytryny.Śmietankę ubić i również wymieszać z masą .Białka ubić z pozostałym cukrem na pianę i delikatnie wymieszać z masą
Masę serową wyłożyć na warstwę herbatników ,wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej kawałki brzoskwiń.Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 minut
Wystudzić najlepiej w uchylonym piekarniku
Na zdjęciu brzoskwinie są na wierzchu ciasta ,ale ,,moje" najczęściej opadają na dno.
Smacznego
To jest przepis na mój jeden z ukochanych serników ,pochodzi z ,,Kuchni"
50 dag tłustego sera śmietankowego trzykrotnie mielonego lub wiejskiego
40 dag mleka w proszku
1/2 litra śmietanki 30-procentowej
21/2 szklanki cukru-tyle jest w przepisie ja daję nie więcej niż 1 i 1/2 szklanki tego cukru
3 żółtka
6 białek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
1łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
herbatniki do wyłożenia formy
1 puszka ( ok84dag )brzoskwiń w syropie-odsączyć
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki.Brzoskwinie pokroić w plasterki.Ser utrzeć z z połową cukru oraz żółtkami.Mleko w proszku połączyć z mąką pszenną ,ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia ,przesiać do masy serowej i dikładnie wymieszać .Dodać kaszę mannę ,skórkę z cytryny.Śmietankę ubić i również wymieszać z masą .Białka ubić z pozostałym cukrem na pianę i delikatnie wymieszać z masą
Masę serową wyłożyć na warstwę herbatników ,wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej kawałki brzoskwiń.Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 minut
Wystudzić najlepiej w uchylonym piekarniku
Na zdjęciu brzoskwinie są na wierzchu ciasta ,ale ,,moje" najczęściej opadają na dno.
Smacznego