- Maj 13, 2006
- 222
- 0
- 0
składniki:
placki do ciasta
4 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18
2 jajka
1 łyzeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru
przygotowanie
z podanych składników zagniatamy ciasto (klei sie do rąk, blatu, trzeba mocno podsypywać mąką)
dzielimy na porcje i rozwałkowywujemy na cieniutkie placki z tej porcji wychodzi około 8-10 placków wielkości średniej tortownicy
nie denerwujemy sie bo to caisto jest klejaszcze, nie takie spręzyste jak kluskowe, do pieczenia placków my z mamą używamy spodów od tortownicy
wyklejamy taki cieniutki placek na tortownicy, czasem trudno rozciągnać na blaszce, trzeba sztukować
i do piekarnika, piec do przyrumienienia w temp 180 co w praktyce na placek wychodzi ok 10 minut
i teraz ważna sprawa, placki po upieczeniu muszą przeschnąć przynajmniej jeden dzień a mogą leżeć nawet 5-6 dni
często robimy placki na raty, po kilka kazdego dnia
masa do przełożenia
litr smietany 30 nawet tłustszej,najlepsza jest w butelkach lub kartoniku, najważniejsza sprawa ma byc tłusta ale nie gesta, lejaca się
2 cytryny
cukier puder
miksujemy, nie ubijamy smietanę, do tego dodajemy cukier puder i tu juz do smaku na przysłowiowe oko, ponieważ jedni lubią baaardzo słodkie to ciasto inni mniej
do tego wyciskamy sok z 2 cytryn i zcieramy skórkę z jednej
mieszamy śmietanę, ona pod wpływem soku z cytyny powinna się zciąć, jeśli tak nie jest, więcej cytyny, ostatecznie odrobinka kwasku cytynowego
no i teraz najwieksza zabawa
kładziemy na tacy, czy dużym talerzu suchy placek i polewamy śmietaną,czekamy cierpliwe min 5 min az placek ją wchłonie i nastepny i śmietana itd
całośc jest czasochłonna, bo trza cierpliwości, trzeba czekać az sie ta śmietana wchłonie
gotowe ciasto wkładamy do lodówki na min 2-3 h
to ciasto jest przepyszne
rozpływa się w ustach
a czy sama masa śmietanowa nadaje się do innegio ciasta, nie wiem, mocno wsiąka ( tu właśnie o to chodzi bo placki są suche jak wiór)
cyd
placki do ciasta
4 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18
2 jajka
1 łyzeczka sody oczyszczonej
szklanka cukru
przygotowanie
z podanych składników zagniatamy ciasto (klei sie do rąk, blatu, trzeba mocno podsypywać mąką)
dzielimy na porcje i rozwałkowywujemy na cieniutkie placki z tej porcji wychodzi około 8-10 placków wielkości średniej tortownicy
nie denerwujemy sie bo to caisto jest klejaszcze, nie takie spręzyste jak kluskowe, do pieczenia placków my z mamą używamy spodów od tortownicy
wyklejamy taki cieniutki placek na tortownicy, czasem trudno rozciągnać na blaszce, trzeba sztukować
i do piekarnika, piec do przyrumienienia w temp 180 co w praktyce na placek wychodzi ok 10 minut
i teraz ważna sprawa, placki po upieczeniu muszą przeschnąć przynajmniej jeden dzień a mogą leżeć nawet 5-6 dni
często robimy placki na raty, po kilka kazdego dnia
masa do przełożenia
litr smietany 30 nawet tłustszej,najlepsza jest w butelkach lub kartoniku, najważniejsza sprawa ma byc tłusta ale nie gesta, lejaca się
2 cytryny
cukier puder
miksujemy, nie ubijamy smietanę, do tego dodajemy cukier puder i tu juz do smaku na przysłowiowe oko, ponieważ jedni lubią baaardzo słodkie to ciasto inni mniej
do tego wyciskamy sok z 2 cytryn i zcieramy skórkę z jednej
mieszamy śmietanę, ona pod wpływem soku z cytyny powinna się zciąć, jeśli tak nie jest, więcej cytyny, ostatecznie odrobinka kwasku cytynowego
no i teraz najwieksza zabawa
kładziemy na tacy, czy dużym talerzu suchy placek i polewamy śmietaną,czekamy cierpliwe min 5 min az placek ją wchłonie i nastepny i śmietana itd
całośc jest czasochłonna, bo trza cierpliwości, trzeba czekać az sie ta śmietana wchłonie
gotowe ciasto wkładamy do lodówki na min 2-3 h
to ciasto jest przepyszne
rozpływa się w ustach
a czy sama masa śmietanowa nadaje się do innegio ciasta, nie wiem, mocno wsiąka ( tu właśnie o to chodzi bo placki są suche jak wiór)
cyd