Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Śmietanowiec babci Ewy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="cydorka" data-source="post: 380480" data-attributes="member: 1742"><p>składniki:</p><p><u>placki do ciasta</u></p><p>4 szklanki mąki</p><p>1 szklanka śmietany 18</p><p>2 jajka</p><p>1 łyzeczka sody oczyszczonej</p><p>szklanka cukru</p><p>przygotowanie</p><p> z podanych składników zagniatamy ciasto (klei sie do rąk, blatu, trzeba mocno podsypywać mąką)</p><p>dzielimy na porcje i rozwałkowywujemy na cieniutkie placki z tej porcji wychodzi około 8-10 placków wielkości średniej tortownicy</p><p>nie denerwujemy sie bo to caisto jest klejaszcze, nie takie spręzyste jak kluskowe, do pieczenia placków my z mamą używamy spodów od tortownicy</p><p>wyklejamy taki cieniutki placek na tortownicy, czasem trudno rozciągnać na blaszce, trzeba sztukować</p><p> i do piekarnika, piec do przyrumienienia w temp 180 co w praktyce na placek wychodzi ok 10 minut</p><p>i teraz ważna sprawa, placki po upieczeniu muszą przeschnąć przynajmniej jeden dzień a mogą leżeć nawet 5-6 dni</p><p>często robimy placki na raty, po kilka kazdego dnia</p><p></p><p><u>masa do przełożenia</u></p><p>litr smietany 30 nawet tłustszej,najlepsza jest w butelkach lub kartoniku, najważniejsza sprawa ma byc tłusta ale nie gesta, lejaca się</p><p>2 cytryny</p><p>cukier puder</p><p>miksujemy, <u>nie</u> ubijamy smietanę, do tego dodajemy cukier puder i tu juz do smaku na przysłowiowe oko, ponieważ jedni lubią baaardzo słodkie to ciasto inni mniej</p><p>do tego wyciskamy sok z 2 cytryn i zcieramy skórkę z jednej</p><p>mieszamy śmietanę, ona pod wpływem soku z cytyny powinna się zciąć, jeśli tak nie jest, więcej cytyny, ostatecznie odrobinka kwasku cytynowego</p><p> no i teraz najwieksza zabawa</p><p>kładziemy na tacy, czy dużym talerzu suchy placek i polewamy śmietaną,czekamy cierpliwe min 5 min az placek ją wchłonie i nastepny i śmietana itd</p><p>całośc jest czasochłonna, bo trza cierpliwości, trzeba czekać az sie ta śmietana wchłonie</p><p>gotowe ciasto wkładamy do lodówki na min 2-3 h</p><p>to ciasto jest przepyszne</p><p>rozpływa się w ustach</p><p>a czy sama masa śmietanowa nadaje się do innegio ciasta, nie wiem, mocno wsiąka ( tu właśnie o to chodzi bo placki są suche jak wiór)</p><p>cyd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cydorka, post: 380480, member: 1742"] składniki: [U]placki do ciasta[/U] 4 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18 2 jajka 1 łyzeczka sody oczyszczonej szklanka cukru przygotowanie z podanych składników zagniatamy ciasto (klei sie do rąk, blatu, trzeba mocno podsypywać mąką) dzielimy na porcje i rozwałkowywujemy na cieniutkie placki z tej porcji wychodzi około 8-10 placków wielkości średniej tortownicy nie denerwujemy sie bo to caisto jest klejaszcze, nie takie spręzyste jak kluskowe, do pieczenia placków my z mamą używamy spodów od tortownicy wyklejamy taki cieniutki placek na tortownicy, czasem trudno rozciągnać na blaszce, trzeba sztukować i do piekarnika, piec do przyrumienienia w temp 180 co w praktyce na placek wychodzi ok 10 minut i teraz ważna sprawa, placki po upieczeniu muszą przeschnąć przynajmniej jeden dzień a mogą leżeć nawet 5-6 dni często robimy placki na raty, po kilka kazdego dnia [U]masa do przełożenia[/U] litr smietany 30 nawet tłustszej,najlepsza jest w butelkach lub kartoniku, najważniejsza sprawa ma byc tłusta ale nie gesta, lejaca się 2 cytryny cukier puder miksujemy, [U]nie[/U] ubijamy smietanę, do tego dodajemy cukier puder i tu juz do smaku na przysłowiowe oko, ponieważ jedni lubią baaardzo słodkie to ciasto inni mniej do tego wyciskamy sok z 2 cytryn i zcieramy skórkę z jednej mieszamy śmietanę, ona pod wpływem soku z cytyny powinna się zciąć, jeśli tak nie jest, więcej cytyny, ostatecznie odrobinka kwasku cytynowego no i teraz najwieksza zabawa kładziemy na tacy, czy dużym talerzu suchy placek i polewamy śmietaną,czekamy cierpliwe min 5 min az placek ją wchłonie i nastepny i śmietana itd całośc jest czasochłonna, bo trza cierpliwości, trzeba czekać az sie ta śmietana wchłonie gotowe ciasto wkładamy do lodówki na min 2-3 h to ciasto jest przepyszne rozpływa się w ustach a czy sama masa śmietanowa nadaje się do innegio ciasta, nie wiem, mocno wsiąka ( tu właśnie o to chodzi bo placki są suche jak wiór) cyd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Śmietanowiec babci Ewy
Top
Bottom