Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Śmietanowiec babci Ewy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="cydorka" data-source="post: 380642" data-attributes="member: 1742"><p>jak wygląda, hmmmm właściwie ścina to nie jest najlepsze słowo, jakiego powinnam użyć</p><p>właściwie ścinanie bardziej sie kojarzy z jakims nieporzadanym efektem, typu ścinanie się mleka, warzenie, a tu z płynnej śmietany robi się coraz gęstsza (bez grudek), tylko trzeba cały czas mieszać dodając sok z cytryny, generalnie najpierw mieszamy z cukrem pudrem i to już powoduje zmiane konsystencji ale małą</p><p>jak się potem miesza i dolewa soku z cytryny to gęstnieje</p><p>powinna być taka, żeby dać się nalewać łyżką wazową, jak gęste ciasto naleśnikowe</p><p></p><p>a i jeszcze mała podpowiedź ( zapomniałam wczoraj- późna pora)</p><p>jeśli uda się kupić śmietane w butelkach, to najlepiej dzień przed planowanym przekładaniem ciasta podziurawić widelcem kapsle od butelki ( tak jak sie to kiedyś robiło z siadłym mlekiem) a na 2-3 godzinki przed przygotowaniem masy śmietanowej wyjąc z lodówki</p><p>ona wtedy zaczyna delikatnie kwasnieć i łatwiej gęstnieje</p><p>u mnie na bazarku mozna jeszcze kupic taką w butelce, ale kiedyś jak nie było to kupiłam w kartoniku i ponacinałam różki w kartoniku i w takiej postaci wstawiłam do lodówki a potem w temp pokojową</p><p></p><p></p><p>moja mama kiedyś podziurawiła smietane późno wieczorem, ktoś zadzwonił, poszła do telefonu i zapomniała o nich, całą noc przestały na blacie w kuchni, spróbowała śmietane rano, stwierdziła, że jest całkiem jadalna, włozyła do lodówki poszła do pracy i po pracy robiła śmietanowiec</p><p>wyszedł genialnie, szybko zgętsniał</p><p></p><p>te pare godzin nie spowoduje, że śmietane sie popsuje a łatwiej gęstnieje</p><p></p><p>cyd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cydorka, post: 380642, member: 1742"] jak wygląda, hmmmm właściwie ścina to nie jest najlepsze słowo, jakiego powinnam użyć właściwie ścinanie bardziej sie kojarzy z jakims nieporzadanym efektem, typu ścinanie się mleka, warzenie, a tu z płynnej śmietany robi się coraz gęstsza (bez grudek), tylko trzeba cały czas mieszać dodając sok z cytryny, generalnie najpierw mieszamy z cukrem pudrem i to już powoduje zmiane konsystencji ale małą jak się potem miesza i dolewa soku z cytryny to gęstnieje powinna być taka, żeby dać się nalewać łyżką wazową, jak gęste ciasto naleśnikowe a i jeszcze mała podpowiedź ( zapomniałam wczoraj- późna pora) jeśli uda się kupić śmietane w butelkach, to najlepiej dzień przed planowanym przekładaniem ciasta podziurawić widelcem kapsle od butelki ( tak jak sie to kiedyś robiło z siadłym mlekiem) a na 2-3 godzinki przed przygotowaniem masy śmietanowej wyjąc z lodówki ona wtedy zaczyna delikatnie kwasnieć i łatwiej gęstnieje u mnie na bazarku mozna jeszcze kupic taką w butelce, ale kiedyś jak nie było to kupiłam w kartoniku i ponacinałam różki w kartoniku i w takiej postaci wstawiłam do lodówki a potem w temp pokojową moja mama kiedyś podziurawiła smietane późno wieczorem, ktoś zadzwonił, poszła do telefonu i zapomniała o nich, całą noc przestały na blacie w kuchni, spróbowała śmietane rano, stwierdziła, że jest całkiem jadalna, włozyła do lodówki poszła do pracy i po pracy robiła śmietanowiec wyszedł genialnie, szybko zgętsniał te pare godzin nie spowoduje, że śmietane sie popsuje a łatwiej gęstnieje cyd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Śmietanowiec babci Ewy
Top
Bottom