Zupa-krem o intensywnie zielonym kolorze, świetna dla małych niejadków.
Dla dzieci zupę robię na rosołku - wcześnie ugotowanym i zamrożonym. Dla dorosłych - tylko na kostce wołowej.
pół paczki mrożonych brokułów
1 żółtko
1 kostka wołowa (lub inny bulion)
łyżeczka masła
sól, pieprz
grzanki (na maśle i z czosnkiem)
W czystej wodzie ugotować brokuły (ok 20 min.) - zmiksować.
Do kremu dodać pokruszoną kostkę wołową, odrobinę swieżo zmielonego pieprzu, łyżeczkę masła - wymieszać. Sprawdzić smak - jesli zupa jest mało słona - odrobinę dosolić.
Oddzielić żóltko od białka, samo żółtko rozmieszać w filiżance i wlać do lekko gotującej się zupy, intensywnie w garnku mieszając.
Podawać z czosnkowymi grzankami.
Dla dzieci zupę robię na rosołku - wcześnie ugotowanym i zamrożonym. Dla dorosłych - tylko na kostce wołowej.
pół paczki mrożonych brokułów
1 żółtko
1 kostka wołowa (lub inny bulion)
łyżeczka masła
sól, pieprz
grzanki (na maśle i z czosnkiem)
W czystej wodzie ugotować brokuły (ok 20 min.) - zmiksować.
Do kremu dodać pokruszoną kostkę wołową, odrobinę swieżo zmielonego pieprzu, łyżeczkę masła - wymieszać. Sprawdzić smak - jesli zupa jest mało słona - odrobinę dosolić.
Oddzielić żóltko od białka, samo żółtko rozmieszać w filiżance i wlać do lekko gotującej się zupy, intensywnie w garnku mieszając.
Podawać z czosnkowymi grzankami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: