- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszne i sycące śniadanie. Znakomicie rozgrzewa w chłodne dni. Stopień ostrości dostosowujemy do własnego gustu.
dla 2 osób:
2 pszenne tortille
kawałek kiełbasy ok.12-15 cm
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki siekanego szczypiorku
garść startego żółtego sera
3 jajka rozmiar M
1 łyżeczka masła
olej
ostry sos chili
sól i pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, drobno posiekaną cebulą oraz obranym, posiekanym czosnkiem.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na niewielkiej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, smażymy jajecznicę.
Na środek każdej tortilli nakładamy wzdłuż cienką smużkę sosu chili.
Następnie układamy porcję kiełbasy z cebulą (odsączonej z oleju), po 1 łyżce śmietany, porcję jajecznicy, posypujemy startym zółtym serem i szczypiorkiem. Każdą tortille zwijamy w rulon. Układając zwinięciem do dołu, podpiekamy w opiekaczu do kanapek (płytki typu grill), na patelni grillowej, ewentualnie na suchej patelni teflonowej lub w piekarniku, aż tortille będą lekko rumiane.

dla 2 osób:
2 pszenne tortille
kawałek kiełbasy ok.12-15 cm
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki siekanego szczypiorku
garść startego żółtego sera
3 jajka rozmiar M
1 łyżeczka masła
olej
ostry sos chili
sól i pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, drobno posiekaną cebulą oraz obranym, posiekanym czosnkiem.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na niewielkiej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, smażymy jajecznicę.
Na środek każdej tortilli nakładamy wzdłuż cienką smużkę sosu chili.
Następnie układamy porcję kiełbasy z cebulą (odsączonej z oleju), po 1 łyżce śmietany, porcję jajecznicy, posypujemy startym zółtym serem i szczypiorkiem. Każdą tortille zwijamy w rulon. Układając zwinięciem do dołu, podpiekamy w opiekaczu do kanapek (płytki typu grill), na patelni grillowej, ewentualnie na suchej patelni teflonowej lub w piekarniku, aż tortille będą lekko rumiane.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: