- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Masa Karpatkowa:
kostka masła
0,5 litra mleka
opakowanie kremu karpatka ( jak na zdjeciu)
Masa czekoladowa:
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
3 łyżki kakao
Polewa:
2 tabliczki dobrej czekolady
pół kostki masła
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
mleko skondensowane w puszce,słodzone
4 paczki krakersów Lajkonik
słone orzeszki
Wykonanie:
1.Mleko w puszce gotujemy 3 godziny na małym ogniu , pilnujac aby puszka była ciągle zanurzona w wodzie, najlepiej zrobić to dzien wczesniej aby karmel w puszce wystygł. Nigdy nie wolno otwierac puszki zaraz po ugotowaniu!!!!
2.Mase karpatkową robimy wg. przepisu na opakowaniu.
3.masa czekoladowa: z pół litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Utrzec kostke masła dodając po łyżce budyniu,na końcu kakao .
4.W blaszce o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) układamy krakersy
układamy drugą warstwe krakersów uzywając masy czekoladowej jako kleju.
Na krakersy kładziemy mase czekoladową, posypujemy ją orzeszkami
Na mase czekoladową z orzeszkami nakładamy mleko z puszki
Kładziemy kolejną warstwe krakersów
Krakersy posypujemy orzeszkami i kładziemy mase karpatkową
Na mase karpatkową krakersy
Składniki na polewe czekoladową rozpuszczamy w garnuszku i polewamy ostatnią warstwe krakersów. Wierzch posypujemy orzeszkami.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto jest najlepsze na drugi dzien
Przepis na ciasto pochodzi z Wielkiego Żarcia : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis31223.html i jest naprawde warte polecenia
kostka masła
0,5 litra mleka
opakowanie kremu karpatka ( jak na zdjeciu)

Masa czekoladowa:
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
3 łyżki kakao
Polewa:
2 tabliczki dobrej czekolady
pół kostki masła
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
mleko skondensowane w puszce,słodzone
4 paczki krakersów Lajkonik
słone orzeszki
Wykonanie:
1.Mleko w puszce gotujemy 3 godziny na małym ogniu , pilnujac aby puszka była ciągle zanurzona w wodzie, najlepiej zrobić to dzien wczesniej aby karmel w puszce wystygł. Nigdy nie wolno otwierac puszki zaraz po ugotowaniu!!!!
2.Mase karpatkową robimy wg. przepisu na opakowaniu.
3.masa czekoladowa: z pół litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Utrzec kostke masła dodając po łyżce budyniu,na końcu kakao .
4.W blaszce o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) układamy krakersy

układamy drugą warstwe krakersów uzywając masy czekoladowej jako kleju.

Na krakersy kładziemy mase czekoladową, posypujemy ją orzeszkami

Na mase czekoladową z orzeszkami nakładamy mleko z puszki

Kładziemy kolejną warstwe krakersów

Krakersy posypujemy orzeszkami i kładziemy mase karpatkową

Na mase karpatkową krakersy

Składniki na polewe czekoladową rozpuszczamy w garnuszku i polewamy ostatnią warstwe krakersów. Wierzch posypujemy orzeszkami.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto jest najlepsze na drugi dzien


Przepis na ciasto pochodzi z Wielkiego Żarcia : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis31223.html i jest naprawde warte polecenia
Załączniki
-
cin.JPG79.4 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_609.jpg95.3 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_610.jpg86.3 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_611.jpg122.3 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_613.jpg77.9 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_614.jpg94.7 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_617.jpg94.6 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_618.jpg98.1 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_619.jpg106.9 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_616.jpg91.6 KB · Wyświetleń: 5
-
Obraz_608.jpg86.8 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator: