CIASTO NA SPÓD zagnieść z:
* 300 g mąki
* 200 g masła
* 2 żółtek
* 1 łyżeczki cukru
* garści płatków owsianych (mogą być podprażone na suchej patelni)
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia
PONADTO potrzebne są:
* 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowane 2 godziny)
* 150 g arachidów (grubo posiekane, podprażone na suchej patelni)
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1 łyż. masła
* 1 łyż. śmietany
Kruchym ciastem dość cienko wylepić foremki, schłodzić, upiec na złoto (200
st., 20 minut), ostudzić. Do każdej babeczki nakładać gęsty karmel (z mleka
skondensowanego, UWAGA: kajmak wyjmować możliwie najcieplejszy, prosto z
puszki, nie mieszany!), posypywać siekanymi arachidami i polewać czekoladą
(stopioną na parze, wymieszaną z masłem i śmietaną). Schłodzić w lodówce.
Babeczki wyjąć z lodówki na 10-15 minut przed podaniem.
przepis i zdjęcia z forum Kuchnia, autorem jest e_katt
robiłam i potwierdzam że są świetne
smakują niesamowicie
* 300 g mąki
* 200 g masła
* 2 żółtek
* 1 łyżeczki cukru
* garści płatków owsianych (mogą być podprażone na suchej patelni)
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia
PONADTO potrzebne są:
* 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowane 2 godziny)
* 150 g arachidów (grubo posiekane, podprażone na suchej patelni)
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1 łyż. masła
* 1 łyż. śmietany
Kruchym ciastem dość cienko wylepić foremki, schłodzić, upiec na złoto (200
st., 20 minut), ostudzić. Do każdej babeczki nakładać gęsty karmel (z mleka
skondensowanego, UWAGA: kajmak wyjmować możliwie najcieplejszy, prosto z
puszki, nie mieszany!), posypywać siekanymi arachidami i polewać czekoladą
(stopioną na parze, wymieszaną z masłem i śmietaną). Schłodzić w lodówce.
Babeczki wyjąć z lodówki na 10-15 minut przed podaniem.


przepis i zdjęcia z forum Kuchnia, autorem jest e_katt

robiłam i potwierdzam że są świetne


Ostatnią edycję dokonał moderator: