- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
Buleczki "sobotnie" bo dzis je pieklam pierwszy raz, a "Izy" bo to taki moj spontaniczny wytwor.Wyszly naprawde baaaardzo smaczne.Sa bardzo wyrosniete i bardzo sprezyste,a zapach z piekarnika az przyciagnal cala moja rodzinke do kuchni
Goraco polecam!
Skladniki na 18 duzych bulek:
* 1 op. suszonych drozdzy lub 4 dkg swiezych
* 1/4 cup letniej wody (1 cup=240 ml)
* 1 i 3/4 cup cieplego mleka
* 5 plaskich lyzek masla
* 1 duze jajko
* 2 lyzki cukru
* 3/4 plaskiej lyzki soli
* 6 cups maki chlebowej
Jesli drozdze mamy suszone to wsypujemy do wody, mieszamy i odstawiamy na okolo 5 minut.Jesli swieze, to mieszamy z woda dodajac okolo 2-3 lyzeczek maki i odstawiamy do wyrosniecia.Ciasto mozemy zrobic recznie, w maszynie lub mikserem.Ja zrobilam w KitchenAid.Do miski wlewamy cieple mleko, rozpuszczone przestudzone maslo, rozbeltane jajko, drozdze, cukier i 1 cup maki.Mieszamy na malych obrotach.Wsypujemy sol i dosypujemy po trochu reszte maki zagniatajac ciasto okolo 8 minut na 2 biegu.Po tym czasie wsadzamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Dzielimy na 18 rownych czesci i formujemy okragle buleczki.Ukladamy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrosniecia.Buleczki mozna czyms posmarowac, ale niekoniecznie.Moje nie byly smarowane.Pieczemy w 190'C przez 20-25 minut.

Goraco polecam!
Skladniki na 18 duzych bulek:
* 1 op. suszonych drozdzy lub 4 dkg swiezych
* 1/4 cup letniej wody (1 cup=240 ml)
* 1 i 3/4 cup cieplego mleka
* 5 plaskich lyzek masla
* 1 duze jajko
* 2 lyzki cukru
* 3/4 plaskiej lyzki soli
* 6 cups maki chlebowej
Jesli drozdze mamy suszone to wsypujemy do wody, mieszamy i odstawiamy na okolo 5 minut.Jesli swieze, to mieszamy z woda dodajac okolo 2-3 lyzeczek maki i odstawiamy do wyrosniecia.Ciasto mozemy zrobic recznie, w maszynie lub mikserem.Ja zrobilam w KitchenAid.Do miski wlewamy cieple mleko, rozpuszczone przestudzone maslo, rozbeltane jajko, drozdze, cukier i 1 cup maki.Mieszamy na malych obrotach.Wsypujemy sol i dosypujemy po trochu reszte maki zagniatajac ciasto okolo 8 minut na 2 biegu.Po tym czasie wsadzamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Dzielimy na 18 rownych czesci i formujemy okragle buleczki.Ukladamy na blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrosniecia.Buleczki mozna czyms posmarowac, ale niekoniecznie.Moje nie byly smarowane.Pieczemy w 190'C przez 20-25 minut.
