- Sty 3, 2009
- 28,021
- 2,370
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis pochodzi z książki Richarda Bertineta "Crumb".
Na 4 duże lub 12 małych placków (ja robię z 1/3 porcji i wychodzą mi dwa cienkie placki o średnicy 24 cm)
150 g mąki z ciecierzycy
5 g drobnej soli morskiej
30 g oliwy extra vergine
300 g ciepłej wody
świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżka świeżo pokrojonych ziół (oregano, rozmaryn lub tymianek)
oliwa do natłuszczenia patelni
Mąkę połączyć z solą, dodać oliwę i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać pieprz i zioła i odstawić na 15 minut.
Smażyć jak naleśniki na lekko natłuszczonej patelni (użyłam pędzelka) po 1-2 minuty z każdej strony.
Tym razem jadłam z labneh i warzywami (rukola, oliwki, pomidor, ogórek małosolny).

Na 4 duże lub 12 małych placków (ja robię z 1/3 porcji i wychodzą mi dwa cienkie placki o średnicy 24 cm)
150 g mąki z ciecierzycy
5 g drobnej soli morskiej
30 g oliwy extra vergine
300 g ciepłej wody
świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżka świeżo pokrojonych ziół (oregano, rozmaryn lub tymianek)
oliwa do natłuszczenia patelni
Mąkę połączyć z solą, dodać oliwę i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać pieprz i zioła i odstawić na 15 minut.
Smażyć jak naleśniki na lekko natłuszczonej patelni (użyłam pędzelka) po 1-2 minuty z każdej strony.
Tym razem jadłam z labneh i warzywami (rukola, oliwki, pomidor, ogórek małosolny).
