Socca wg Bertineta

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,021
2,370
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Przepis pochodzi z książki Richarda Bertineta "Crumb".

Na 4 duże lub 12 małych placków (ja robię z 1/3 porcji i wychodzą mi dwa cienkie placki o średnicy 24 cm)

150 g mąki z ciecierzycy
5 g drobnej soli morskiej
30 g oliwy extra vergine
300 g ciepłej wody
świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżka świeżo pokrojonych ziół (oregano, rozmaryn lub tymianek)
oliwa do natłuszczenia patelni

Mąkę połączyć z solą, dodać oliwę i wodę, dokładnie wymieszać. Dodać pieprz i zioła i odstawić na 15 minut.

Smażyć jak naleśniki na lekko natłuszczonej patelni (użyłam pędzelka) po 1-2 minuty z każdej strony.

Tym razem jadłam z labneh i warzywami (rukola, oliwki, pomidor, ogórek małosolny).

IMG_20240915_165645675.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy