Soczni drozdzowe z twarogiem

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Ozdoba kazdego przyjecia w Rosji były zawsze wypieki, wedlug przyslowia „nie wnetrze izbe zdobi, lecz pierogi”

Soczni drozdzowe z twarogiem:
Ciasto: 40 dkg maki, 100 ml mleka, 30g cukru, 50 g masla, 20 g drozdzy, 100 g smietany , sol.
Nadzienie: 30 dkg sera twarogowego, jajo. 30 g cukru, 200 g smietany do polania, tluszcz do smazenia.
Sporzadzic ciasto drozdzowe dowolnym sposobem, podzielic na kawalki po 60-70 g, rozwalkowac na placki, na które polozyc ser roztarty z cukrem i jajem. Placek zlozyc na polowe, zlepic brzegi i zostawic na kilka minut do wyrosniecia. Smazyc w duzej ilosci tluszczu na patelni. Podac ulozone na polmisku i polane gesta smietana.
Soczni można tez piec w piekarniku.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Mysle, ze srednica raczej flizanki niz szklanki. Nie powinna byc jednak za duza, bo placuszek bedzie za cienki do tego niezbyt gestego farszu. Chociaz to tez zalezy od sera.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy