- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,835
- 113
Ozdoba kazdego przyjecia w Rosji były zawsze wypieki, wedlug przyslowia „nie wnetrze izbe zdobi, lecz pierogi”
Soczni drozdzowe z twarogiem:
Ciasto: 40 dkg maki, 100 ml mleka, 30g cukru, 50 g masla, 20 g drozdzy, 100 g smietany , sol.
Nadzienie: 30 dkg sera twarogowego, jajo. 30 g cukru, 200 g smietany do polania, tluszcz do smazenia.
Sporzadzic ciasto drozdzowe dowolnym sposobem, podzielic na kawalki po 60-70 g, rozwalkowac na placki, na które polozyc ser roztarty z cukrem i jajem. Placek zlozyc na polowe, zlepic brzegi i zostawic na kilka minut do wyrosniecia. Smazyc w duzej ilosci tluszczu na patelni. Podac ulozone na polmisku i polane gesta smietana.
Soczni można tez piec w piekarniku.
Soczni drozdzowe z twarogiem:
Ciasto: 40 dkg maki, 100 ml mleka, 30g cukru, 50 g masla, 20 g drozdzy, 100 g smietany , sol.
Nadzienie: 30 dkg sera twarogowego, jajo. 30 g cukru, 200 g smietany do polania, tluszcz do smazenia.
Sporzadzic ciasto drozdzowe dowolnym sposobem, podzielic na kawalki po 60-70 g, rozwalkowac na placki, na które polozyc ser roztarty z cukrem i jajem. Placek zlozyc na polowe, zlepic brzegi i zostawic na kilka minut do wyrosniecia. Smazyc w duzej ilosci tluszczu na patelni. Podac ulozone na polmisku i polane gesta smietana.
Soczni można tez piec w piekarniku.