- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Kilka wskazowek dla kazdego miesa.
Lekko natlusc ruszt - unikniesz przywierania miesa, rozdzierania przy odrywaniu
Rozgrzej gril - wysoka temperatura wytworzy spieczona powloke zatrzyma soki wewnatrz miesa
Zapomnij o istnieniu widelca - dziurawienie nie pomaga zatrzymac sokow
To samo dotyczy lopatki do przewracania - oszczednie. mieso najlepiej przewrovcic tylko raz. Niektorzy naciskaja mieso, jakby chcieli je przecisnac przez ruszt lopatka nie sluzy do tego.
sos do barbecue - (slodkie marynaty) bejcowac kilka ostatnich minut. Cukier latwo sie pali. Przypalone mieso jest gorzkie i niezdrowe.
Po zdjeciu z grila mieso dobrze przykryc folia, zeby nie wysychalo.
Wieprzowinie dobrze robi "dojrzewanie" pod folia. Szczegolnie dotyczy to schabu. Sciagnac z grila gdy kropelka soku bedzie jeszcze lekko rozowa i poczekac 5min, zeby "doszlo" pod folia.
Lekko natlusc ruszt - unikniesz przywierania miesa, rozdzierania przy odrywaniu
Rozgrzej gril - wysoka temperatura wytworzy spieczona powloke zatrzyma soki wewnatrz miesa
Zapomnij o istnieniu widelca - dziurawienie nie pomaga zatrzymac sokow
To samo dotyczy lopatki do przewracania - oszczednie. mieso najlepiej przewrovcic tylko raz. Niektorzy naciskaja mieso, jakby chcieli je przecisnac przez ruszt lopatka nie sluzy do tego.
sos do barbecue - (slodkie marynaty) bejcowac kilka ostatnich minut. Cukier latwo sie pali. Przypalone mieso jest gorzkie i niezdrowe.
Po zdjeciu z grila mieso dobrze przykryc folia, zeby nie wysychalo.
Wieprzowinie dobrze robi "dojrzewanie" pod folia. Szczegolnie dotyczy to schabu. Sciagnac z grila gdy kropelka soku bedzie jeszcze lekko rozowa i poczekac 5min, zeby "doszlo" pod folia.