- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis był jakiś rok temu, może więcej w jakimś czasopiśmi. Wypróbowałam go dawno temu, ale że robię dopiero dziś porządek w przepisach to wklepuję wszystko co dobre
Porcja na 4 sztuki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
10 dag masła
2 jajka
5 dag mąki
10 dag tartej bułki
sok z cytryny
natka pietruszki
przyprawy
Piersi kurczaka oczyścić z resztek tłuszczu i podzielić na połówki. Każdą naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca tak, aby powstały jak największe kotlety. Rozklepać tłuczkiem na duży płat. Trzeba uważać, aby podczas rozbijania nie podziurawić i nie poprzecinać włókien
Mięso oprószyć z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Ułożyć na desce rozbitą stroną do góry, skropić sokiem z cytryny i posypać natką.
Schłodzone masło pokroić na 4 słupki. Ułożyć po kawałku masła na każdym kotlecie (blisko węższego brzegu). Płaty mięsa zwinąć w dość ciasne ruloniki.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajach, obtoczyć w bułce, dokładnie dociskając panierkę do mięsa.
Smażyć na maśle, na silnym ogniu 3 min z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Dosmażamy na małym ogniu 5 min.
Bardzo smaczne, ale dl moich kotletów było mało smażenia
Może dlatego, że mięso rozbite było nie na cieniutkie płaty

Porcja na 4 sztuki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
10 dag masła
2 jajka
5 dag mąki
10 dag tartej bułki
sok z cytryny
natka pietruszki
przyprawy
Piersi kurczaka oczyścić z resztek tłuszczu i podzielić na połówki. Każdą naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca tak, aby powstały jak największe kotlety. Rozklepać tłuczkiem na duży płat. Trzeba uważać, aby podczas rozbijania nie podziurawić i nie poprzecinać włókien

Mięso oprószyć z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Ułożyć na desce rozbitą stroną do góry, skropić sokiem z cytryny i posypać natką.
Schłodzone masło pokroić na 4 słupki. Ułożyć po kawałku masła na każdym kotlecie (blisko węższego brzegu). Płaty mięsa zwinąć w dość ciasne ruloniki.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajach, obtoczyć w bułce, dokładnie dociskając panierkę do mięsa.
Smażyć na maśle, na silnym ogniu 3 min z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Dosmażamy na małym ogniu 5 min.
Bardzo smaczne, ale dl moich kotletów było mało smażenia

