Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sok Pogromca Anemii - bomba witaminowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="azetta" data-source="post: 1519731" data-attributes="member: 18852"><p>Ja kroję buraczki w plasterki, potem na paseczki (zapałki) wkładam do sloika do 3/4 wysokości, w połowie słoika dodaję kilka pokrojonych ząbków czosnku i zalewam bardzo gorącą wodą w której rozpuszczam sól kamienną 1 płaska łyżka na litr wody. Słoik przykrywam wieczkiem albo niedokręconą zakrętką i stawiam w cieple. Obserwuję, jeśli wytworzy sie piana, to ja zbieram. Czasem robię to 2 razy dziennie. Po 3 - 4 dniach zakwas jest gotowy. Wtedy zlewam do słoików, a buraczki zalewam jeszcze raz przegotowaną wodą ale tym razem daję pół łyżeczki soli. I cały zabieg powtarzam. Zakwas wychodzi trochę mniej esencjonalny ale również smaczny. Ukiszone buraczki można użyć do surówek albo do gotowania barszczu. Zakwas w celach leczniczych piję rano na czczo lekko rozcieńczony ciepłą wodą. Przechowuję w lodowce.</p><p>Zakwas świetnie sie sprawdza w barszczu ukraińskim oraz w barszczyku wigilijnym. Dodaje się na końcu gotowania, lekko podgrzewa niedopuszczajac do zagotowania, gdyż wtedy traci swój piękny kolor.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="azetta, post: 1519731, member: 18852"] Ja kroję buraczki w plasterki, potem na paseczki (zapałki) wkładam do sloika do 3/4 wysokości, w połowie słoika dodaję kilka pokrojonych ząbków czosnku i zalewam bardzo gorącą wodą w której rozpuszczam sól kamienną 1 płaska łyżka na litr wody. Słoik przykrywam wieczkiem albo niedokręconą zakrętką i stawiam w cieple. Obserwuję, jeśli wytworzy sie piana, to ja zbieram. Czasem robię to 2 razy dziennie. Po 3 - 4 dniach zakwas jest gotowy. Wtedy zlewam do słoików, a buraczki zalewam jeszcze raz przegotowaną wodą ale tym razem daję pół łyżeczki soli. I cały zabieg powtarzam. Zakwas wychodzi trochę mniej esencjonalny ale również smaczny. Ukiszone buraczki można użyć do surówek albo do gotowania barszczu. Zakwas w celach leczniczych piję rano na czczo lekko rozcieńczony ciepłą wodą. Przechowuję w lodowce. Zakwas świetnie sie sprawdza w barszczu ukraińskim oraz w barszczyku wigilijnym. Dodaje się na końcu gotowania, lekko podgrzewa niedopuszczajac do zagotowania, gdyż wtedy traci swój piękny kolor. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sok Pogromca Anemii - bomba witaminowa
Bottom