Sok Pogromca Anemii - bomba witaminowa

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Składniki:
30 dag buraków
30 dag marchewki
15 dag pietruszki
15 dag selera
3-4 ząbki czosnku

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
Wszystko wrzucić do wyparzonego słoja o pojemności ok. 4litry, lepiej 5 litrów.
Dodać pokrojone ząbki czosnku.
Zalać letnią, przegotowaną wodą - tak, by warzywa były przykryte (uważamy jednak, by naczynie nie było wypełnione po same brzegi - musi zostać zapas wolnej przestrzeni od góry naczynia, co zapobiegnie kipieniu soku podczas kiszenia).
Codziennie mieszać zawartość słoja, by uwalniać wytwarzające się gazy podczas kiszenia. Może powstawać na wierzchu piana, to ją zbierać i wyrzucać
Warzywa kiszą się 4-5 dni.
Po ukiszeniu sok przelać (przecedzić) do innego wyparzonego naczynia i trzymać w lodówce. Zlewając jedną porcję warto nastawić nową do kiszenia.
Codziennie pić szklankę soku.
NA ZDROWIE!!!!!!

ps. Już po miesiącu można być bardzo zdziwionym znaczną poprawą wyników morfologii
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,260
0
0
to i nastawie, bede gromic, jakos sok z czarnej porzeczki nie dal rady (moze za malo soku w soku bylo?) Jutro po buraki na targ i szalejemy, no i po sloik.

To kiszenie cos wiecej daje, niz swiezy sok?
 

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,260
0
0
i czemu ja kretynka zignorowalam te buraki, co sie na mnie wczoraj ostatnio patrzyly zachecajaco, dzis juz ich nie bylo
icon_sad.gif
Mnie sie nie chce jechac na targ. Nie chcesz ale musisz odpowiedzial jej zdrowy rozsadek glosem narratora
dump.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
czy ten sloj trzeba przykryc, zakrecic itp.?

wrzucilam to wszystko to kamionki i przykrylam scierka.....nie wiem czy dobrze
gruebel_2.gif
 

Iza22

Member
Cze 21, 2012
921
0
0
Kwas bardzo smaczny pomimo braku dodatku soli,piję go ostatnio do śniadania. Sioniu dziękuję za przepis. A tu w trakcie fermentacji

_s0.zmniejszacz.pl_kwas_zmniejszacz_pl_814655.jpg
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl_kwas_zmniejszacz_pl_814655.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_kwas_zmniejszacz_pl_814655.jpg
    93.9 KB · Wyświetleń: 0

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Ostatnio miałam kiepską morfologie.Właściwie wydawało mi sie ,że dobrze sie odżywiam a tu taka pseudo niespodzianka.Odżywiania nie zmieniłam ale zaczęłam pić wywar z mojej pokrzywy ogrodowej i sok z jagód bez cukru domowej roboty.I proszę teraz wyniki mam super.Obeszło się bez leków.Oczywiście wpływu soku na zdrowie nie neguje.Taki przewaznie robię do barszczu wigilijnego.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Dziękuję
icon_biggrin.gif
dziś nastawię napewno, jak tylko znajdę słój. Plastikowy się nie nadaje pewnie?
No i "zetrzeć na tarce jarzynowej" oznacza drobne czy duże dziurki tarki?
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Cinka @ 6 Feb 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1504373Dziękuję
icon_biggrin.gif
dziś nastawię napewno, jak tylko znajdę słój. Plastikowy się nie nadaje pewnie?
No i "zetrzeć na tarce jarzynowej" oznacza drobne czy duże dziurki tarki?
Ja robię w słoju szklanym. Ścieram tarką elektryczną, ta dostawka do maszynki zelmera - taki ze mnie leniwiec - tarka o oczkach jarzynowych dużych.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Słoja nie znalazłam (to nie sezon ogórkowy...
icon_sad.gif
) ale jedna pani obiecała sprawdzić w innym punkcie i jak będzie to mi przywiezie, mam się tylko jutro albo po niedzieli dopytać
fiesgrins.gif

Póki co nastawiłam w wielkiej szklanej misie, myślę że lepiej tak niż w garnku bo chyba kiszonek w metalowych się nie nastawia? Coś mi dzwoni że nie.

Dałam trochę więcej buraka i czosnku, mam nadzieję że to nie "grzech"
icon_biggrin.gif