Soki owocowe

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Nigdzie nie potrafie znalezc czegos o sokach owocowych. Takich z sokownika i nie tylko. Czy ja zle szukam czy tego nie ma na forum?

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Dzieki. Myslalam raczej o jakis przepisach albo czyms takim.

Ale i tak z uwaga i zaciekawieniem przeczytalam tego linka

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
ja wczoraj zrobiłam parę soków w czereśni w sokowniku. To nic skomplikowanego - na dno wlewasz wodę, środkowa część garnka pozostaje pusta, do najwyższej sypiesz owoce podsypując je cukrem- ilość wg uznania i gotujesz.
Po jakimś czasie do środkowego naczynia (tego z wężykiem) zbiera się sok, który nalewasz do butelek. Można tez czasem pouciskać owoce, gdy sok nie leci. Zakręcasz butelki natychmiast i stawiasz je na nakrętce. Gdy nieco ostygną, odwracasz je i to wszystko. Nie trzeba pasteryzować, przynajmniej u mnie nie było nigdy takiej potrzeby.

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
ajaj @ 12 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=864125Dzieki. Myslalam raczej o jakis przepisach albo czyms takim.

Ale i tak z uwaga i zaciekawieniem przeczytalam tego linka
Nie rozumiem, tam właśnie jest podane kilka przepisów?!
gruebel_2.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Tak, ale to przepisy na swieze soki, a ajaj chodzi o syropy z cukrem do rozcienczania.

Ilosc cukru jest dosc znaczaca, bo cukier konserwuje. Jestem pewna, ze byly dyskusje o tym i o sokownikach, tylko gdzie? Mozliwe, ze nawet watku nie bylo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
No wlasnie, chyba pozostaje sokownik. Z tego co sie dowiedzialam te z sokownika robi sie najlatwiej i najszybciej. I napewno sa pyyyszne

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Osobiście nie lubię soków z sokownika, ewentualnie z porzeczek.
Tu jest sposób na sok malinowy /Beaty Sz./ i wg tego robię, a z innych owoców też podlewam troszkę wody /maksymalnie do wysokości owoców, podgrzewam do zagotowania, odstawiam aby puściły sok, odcedzam sok i łączę z cukrem, następnie podgrzewam ponownie do lekkiego nawet zagotowania i gorący wlewam do butelek po soczkach /po same brzegi butelki/, zakręcam i odwracam.
Cukru daję wg swojego smaku

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
moje jabłonki zrzucają spore ilości jabłek i nie mogę patrzeć jak się marnują. Nie nadają się do bezpośredniego jedzenia, bo to późne i twarde odmiany (najlepsze w styczniu, ale i tak jadłam lepsze
rofl.gif
). Musy są z nich wspaniałe, ale już mam pół spiżarni, więc pomyśłałam, że zrobię z nich sok, ale nie jestem pewna, czy sposób wybrałam najlepszy.
Chcę je przepuścić przez sokowirówkę, dosłodzić, zagotować i przelać do butelek/słoików, ew. zapasteryzować.
Czy to się uda na zimę?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
O jablkowych sokach nigdy nie slyszalan. Moze jednak wino, czy ocet jablkowy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy