Soki

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Sok Kubuś 1
Składniki:
20 dag marchwi
35 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
10 dag bananów
10 dag cukru
3/4 MT Cytrynka
woda

" marchew utrzeć - czas 5 sek., obr. 4
" dolać 750 ml wrzącej wody i gotować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
" dodać pozostałe składniki i miksować - czas 1 min., obr. Turbo
" uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5
" na koniec zmiksować - czas 30 sek., obr. Turbo
" przelać do butelek po Kubusiu


Sok Kubuś 2
Składniki:
10 dag marchwi
20 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
20 dag bananów -- lub pomarańcze, brzoskwinie, truskawki
6 dag cukru
1/2 MT cytryn -- soku
woda

" namoczyć jabłka w osolonej, zimnej wodzie około 3 min. ( 1 łyżeczka soli na I litr wody)
" marchew posiekać - czas 8 sek., obr. 4
" dolać 700 ml wrzącej wody (nie trzeba odmierzać, wlewać tak aby przykryć śrubę noży) i pasteryzować
- czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
" dodać wymoczone w osolonej wodzie jabłka, owoce, cukier, sok z cytryny i miksować
- czas 1,5 min., obr. 9
" uzupełnić wrzątkiem do 1,5 litra (ok. 400 ml wody) i pasteryzować
- czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5, a następnie przecedzić i schłodzić
Uwaga!
Jeśli przygotowujemy "Kubusia" bananowego, banany moczymy w osolonej wodzie razem z jabłkami.


Sok owocowo-warzywny 1
Składniki:
1 szt marchwi
1 szt selera -- mały
1 szt pietruszki -- korzeń
1 szt pomarańczy
1 szt jabłka
2 szt cytryn -- sok
3 łyżki cukru
1 worek lodu
1 MT wody -- mineralnej
1 l wody -- mineralnej

Do składników dodać 1 miarkę wody mineralnej i zmiksować - 30-40 sek., TURBO.
Następnie dolać 1 litr wody mineralnej i zmiksować jeszcze raz.
Nie przecedzać, pić z całą zawiesiną!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Like
Reakcje: Aaannniiiaa

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
0
0
Robię często Kubusia I, lubię do niego wracać. Owocowo-warzywny ciekawie "brzmi", nie mam selera muszę to odłożyć na zaś...
lecker.gif
 

judka

Member
Lut 9, 2007
10
0
0
Uwielbiam robić "Kubusia" w Thermomixie, są przepyszne. Podaję przepis, który ja znam na soczek.
Składniki:
* 100 g obranej marchewki
* 200 g obranych jabłek
* 60 g cukru
* 1/2 MT soku z cytryny
* 200 g obranych dowolnych owoców
Wykonanie
* marchewkę posiekać - obr.poz. 4, czas 8 sek
* dodać 700 ml wody wrzącej - psteryzować 5 min, temp 95st, obr.poz 1
* dodać pozostałe składniki - miksować ;czas 1,5 min obr poz 9
* uzupełnić wrzątkiem do 1,5 l i pasteryzować; 4 min, temp 95st obr poz 1,5.

Trzymałam się tego przepisu rygorystycznie co do składników tylko pierwszy raz jak robiłam, a teraz każdy następny robię inaczej, czasem nie dodaje cytryny i cukier dodaje na koniec. Każdy wypracuje sobie swój sposób i taki będzie najlepszy.
 

Akunia

Member
Lis 27, 2006
20
0
0
Często robię Kubusia nr.2 jest super moje dziedziaki go uwielbiaja . Przyznam się, że warzywnych jeszcze nie robiłam, ale nic straconego.
wink.gif
 

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Zrobilam 2 i mam male pytanko, co robicie z ta gesta papka ktora odcedzilam... ona jest pyszna i sam soczek tez jest pyszny...
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Niami
lecker.gif
, dzieki Jobi - posokuje sobie
bussi.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
witam,
mam sporą anemię i zastanawiałam się , czy można zrobić sok z buraka...
z góry dziękuję
ps. w przyszłym tygodniu na zacząc się moja przygoda z tym ustrojstwem...
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,662
6
38
sionia skoro można z nich zrobić barszcz, to sok pewnie też ;) z resztą ja piłam kiedyś nawet jakiś koktajl buraczano jakiś tam, więc wszystko da się zrobić
icon_smile.gif
 

Dori

Active member
Sty 31, 2022
65
43
18
Soczek co prawda nie z Termomixa, a z Kenwooda, lubię widzieć jak się miksują składniki 😄
W składzie: jabłko, 2 pomarańcze, 2 laski selera naciowego, kawałek imbiru i woda do ulubionej konsystencji. Aksamitny i pyszny 🤩IMG20220211122647.jpg
 
Ostatnia edycja: