- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Sok Kubuś 1
Składniki:
20 dag marchwi
35 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
10 dag bananów
10 dag cukru
3/4 MT Cytrynka
woda
" marchew utrzeć - czas 5 sek., obr. 4
" dolać 750 ml wrzącej wody i gotować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
" dodać pozostałe składniki i miksować - czas 1 min., obr. Turbo
" uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5
" na koniec zmiksować - czas 30 sek., obr. Turbo
" przelać do butelek po Kubusiu
Sok Kubuś 2
Składniki:
10 dag marchwi
20 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
20 dag bananów -- lub pomarańcze, brzoskwinie, truskawki
6 dag cukru
1/2 MT cytryn -- soku
woda
" namoczyć jabłka w osolonej, zimnej wodzie około 3 min. ( 1 łyżeczka soli na I litr wody)
" marchew posiekać - czas 8 sek., obr. 4
" dolać 700 ml wrzącej wody (nie trzeba odmierzać, wlewać tak aby przykryć śrubę noży) i pasteryzować
- czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
" dodać wymoczone w osolonej wodzie jabłka, owoce, cukier, sok z cytryny i miksować
- czas 1,5 min., obr. 9
" uzupełnić wrzątkiem do 1,5 litra (ok. 400 ml wody) i pasteryzować
- czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5, a następnie przecedzić i schłodzić
Uwaga!
Jeśli przygotowujemy "Kubusia" bananowego, banany moczymy w osolonej wodzie razem z jabłkami.
Sok owocowo-warzywny 1
Składniki:
1 szt marchwi
1 szt selera -- mały
1 szt pietruszki -- korzeń
1 szt pomarańczy
1 szt jabłka
2 szt cytryn -- sok
3 łyżki cukru
1 worek lodu
1 MT wody -- mineralnej
1 l wody -- mineralnej
Do składników dodać 1 miarkę wody mineralnej i zmiksować - 30-40 sek., TURBO.
Następnie dolać 1 litr wody mineralnej i zmiksować jeszcze raz.
Nie przecedzać, pić z całą zawiesiną!
Składniki:
20 dag marchwi
35 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
10 dag bananów
10 dag cukru
3/4 MT Cytrynka
woda
" marchew utrzeć - czas 5 sek., obr. 4
" dolać 750 ml wrzącej wody i gotować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
" dodać pozostałe składniki i miksować - czas 1 min., obr. Turbo
" uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5
" na koniec zmiksować - czas 30 sek., obr. Turbo
" przelać do butelek po Kubusiu
Sok Kubuś 2
Składniki:
10 dag marchwi
20 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
20 dag bananów -- lub pomarańcze, brzoskwinie, truskawki
6 dag cukru
1/2 MT cytryn -- soku
woda
" namoczyć jabłka w osolonej, zimnej wodzie około 3 min. ( 1 łyżeczka soli na I litr wody)
" marchew posiekać - czas 8 sek., obr. 4
" dolać 700 ml wrzącej wody (nie trzeba odmierzać, wlewać tak aby przykryć śrubę noży) i pasteryzować
- czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
" dodać wymoczone w osolonej wodzie jabłka, owoce, cukier, sok z cytryny i miksować
- czas 1,5 min., obr. 9
" uzupełnić wrzątkiem do 1,5 litra (ok. 400 ml wody) i pasteryzować
- czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5, a następnie przecedzić i schłodzić
Uwaga!
Jeśli przygotowujemy "Kubusia" bananowego, banany moczymy w osolonej wodzie razem z jabłkami.
Sok owocowo-warzywny 1
Składniki:
1 szt marchwi
1 szt selera -- mały
1 szt pietruszki -- korzeń
1 szt pomarańczy
1 szt jabłka
2 szt cytryn -- sok
3 łyżki cukru
1 worek lodu
1 MT wody -- mineralnej
1 l wody -- mineralnej
Do składników dodać 1 miarkę wody mineralnej i zmiksować - 30-40 sek., TURBO.
Następnie dolać 1 litr wody mineralnej i zmiksować jeszcze raz.
Nie przecedzać, pić z całą zawiesiną!
Ostatnią edycję dokonał moderator: