- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Biorę gruboziarnistą sól morską i dowolną mieszankę ziół i przypraw - ja preferuję:
* kminek
* suszony granulowany czosnek
* rozmaryn
* suszony lubczyk
* suszona granulowana cebula lub w płatkach
* płatki suszonej ostrej papryczki
* kolorowe ziarna pieprzu
Czasami dodaję suszoną trawę cytrynową lub czarnuszkę.
Składniki w dowolnych proporcjach (z przewagą soli) mieszam w miseczce i mielę w młynku do kawy.
Przekładam do niewielkiego słoiczka i pozwalam jej odpocząć, ponieważ podczas mielenia podnosi się temperatura przyprawy - kiedy postoi ze dwadzieścia minut, dodaję kilkanaście ziarenek świeżego ryżu, mieszam z solą (podobno wchłania wilgoć) i dokładnie zakręcam.
Część przekładam do maleńkiej solniczki - resztę przechowuję w lodówce.
Można spróbować z dowolną kombinacją przypraw i ziół.
* kminek
* suszony granulowany czosnek
* rozmaryn
* suszony lubczyk
* suszona granulowana cebula lub w płatkach
* płatki suszonej ostrej papryczki
* kolorowe ziarna pieprzu
Czasami dodaję suszoną trawę cytrynową lub czarnuszkę.
Składniki w dowolnych proporcjach (z przewagą soli) mieszam w miseczce i mielę w młynku do kawy.
Przekładam do niewielkiego słoiczka i pozwalam jej odpocząć, ponieważ podczas mielenia podnosi się temperatura przyprawy - kiedy postoi ze dwadzieścia minut, dodaję kilkanaście ziarenek świeżego ryżu, mieszam z solą (podobno wchłania wilgoć) i dokładnie zakręcam.
Część przekładam do maleńkiej solniczki - resztę przechowuję w lodówce.
Można spróbować z dowolną kombinacją przypraw i ziół.