- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
znalazlam podobny przepis w wyszukiwarce, ale wstawiam moj przepis bo nie mial swojego tematu no i byl robiony z owocow z puszki. jesli robie cos nie tak to prosze o usuniecie lub polaczenie.
500 g gruszek obrac, wyjac srodek i pokroic w kawalki
zetrzec skorke z jednej duzej cytryny i wycisnac sok.
zagotowac 150ml wody z 100g cukru. zmniejszyc ogien i gotowac na malym ogniu przez ok. 10 min az powstanie syrop. nastepnie wrzucic do niego gruszki, skorke i sok z cytryny (ja dodaje tez cukier waniliowy) i gotowac az gruszki zupelnie zmiekna. odstawic do ostygniecia.
zimne zmiksowac (ja w granku za pomoca zyrafy). zalenie od rodzaju gruszek (przynajmniej takie wnioski z moich doswiadczen)czasem trzeba mus przetrzec a czasem nie- tu trzeba samemu ocenic, czy konsystencja nas zadowala. nastepnie ubic bialko z duzego jajka. wymieszac z musem i wlac do maszyny.
moja maszyna sie zepsula i od 2 tygodni robie w zamrazarce. sorbet jest gotowy po 2 godzinach, od czasu do czasu trzeba tylko widelcem zamieszac.
ja za gruszkami nie przepadam ale ten sorbet uwielbiam- szczegolnie z cieplym sosem czekoladowym. wsrod moich znajomych bardziej popularna jest wersja dla doroslych: polewaja sorbet polska!!! wodka
(ilosc wg smaku)
500 g gruszek obrac, wyjac srodek i pokroic w kawalki
zetrzec skorke z jednej duzej cytryny i wycisnac sok.
zagotowac 150ml wody z 100g cukru. zmniejszyc ogien i gotowac na malym ogniu przez ok. 10 min az powstanie syrop. nastepnie wrzucic do niego gruszki, skorke i sok z cytryny (ja dodaje tez cukier waniliowy) i gotowac az gruszki zupelnie zmiekna. odstawic do ostygniecia.
zimne zmiksowac (ja w granku za pomoca zyrafy). zalenie od rodzaju gruszek (przynajmniej takie wnioski z moich doswiadczen)czasem trzeba mus przetrzec a czasem nie- tu trzeba samemu ocenic, czy konsystencja nas zadowala. nastepnie ubic bialko z duzego jajka. wymieszac z musem i wlac do maszyny.
moja maszyna sie zepsula i od 2 tygodni robie w zamrazarce. sorbet jest gotowy po 2 godzinach, od czasu do czasu trzeba tylko widelcem zamieszac.
ja za gruszkami nie przepadam ale ten sorbet uwielbiam- szczegolnie z cieplym sosem czekoladowym. wsrod moich znajomych bardziej popularna jest wersja dla doroslych: polewaja sorbet polska!!! wodka

Ostatnią edycję dokonał moderator: