- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
przepis z programu "casa alice" z przed 2 lat chyba
jak nakupuje za duzo truskawek to przerabiam je na sorbet, ktory wszyscy bardzo lubimy i jemy bez wyrzutow sumienia
350g truskawek
sok z jednej cytryny
100g cukru (ja uzywam 30g fruktozy)
2 bialka
zmiksowac truskawki z cukrem (lub fruktoza) i cytryna. przetrzec mus przez sitko (dla cierpliwych; mozna pominac). ubic piane z bialek. delikatnie wymieszac z musem truskawkowym i do maszyny na 15 minut.
ja czesto robie bez maszyny, w zamarzalniku trzymam ok 2 godzin mieszajac zyrafa od czasu do czasu.
oczywiscie czy to cukier, czy fruktoza lepiej sprobowac i wyregulowac ilosc wg wlasnego smaku. jak mi sie trafia malo slodkie truskawki dodaje wiecej soku z cytryny: nie wiem jak to wytlumaczyc bo przeczy zdrowemu rozsadkowi ale jakby wzmacnia on smak truskawki (albo to sobie po prostu wmowilam
smacznego!
jak nakupuje za duzo truskawek to przerabiam je na sorbet, ktory wszyscy bardzo lubimy i jemy bez wyrzutow sumienia
350g truskawek
sok z jednej cytryny
100g cukru (ja uzywam 30g fruktozy)
2 bialka
zmiksowac truskawki z cukrem (lub fruktoza) i cytryna. przetrzec mus przez sitko (dla cierpliwych; mozna pominac). ubic piane z bialek. delikatnie wymieszac z musem truskawkowym i do maszyny na 15 minut.
ja czesto robie bez maszyny, w zamarzalniku trzymam ok 2 godzin mieszajac zyrafa od czasu do czasu.
oczywiscie czy to cukier, czy fruktoza lepiej sprobowac i wyregulowac ilosc wg wlasnego smaku. jak mi sie trafia malo slodkie truskawki dodaje wiecej soku z cytryny: nie wiem jak to wytlumaczyc bo przeczy zdrowemu rozsadkowi ale jakby wzmacnia on smak truskawki (albo to sobie po prostu wmowilam

smacznego!